wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Kinderopvang baby|Kinderopvang onbetaalbaar per 1 januari 2013

Kinderopvang onbetaalbaar per 1 januari 2013

Beoordeel dit item
(10 stemmen)
debatop2 kinderopvang onbetaalbaar Er wordt flink bezuinigd op de kinderopvang. Per 1 januari 2013 gaan gezinnen met een hoger inkomen honderden euro’s per maand meer betalen voor de kinderopvang. 2 Januari 2013 vond het Debat op 2 plaats onder leiding van Arie Boomsma, hoofdredacteur Sunta Veerkamp was ook uitgenodigd. Tijdens het debat bleek dat de vrijwel alle aanwezigen (ook die met een hoog inkomen) het wel eens zijn met het feit dat de hogere inkomens nog meer moeten betalen voor de kinderopvang, maar zij vinden wel dat er een grens is aan het bedrag dat de kinderopvang mag kosten en de stijging waarmee dit ineens per 1 januari 2013 omhoog is gegaan.


Zo is een aantal jaren geleden afgesproken dat het werkgeversdeel voortaan via de belastingdienst verrekend zou worden. Door de hogere inkomens nu 100% voor hun eerste kind te laten betalen, is het werkgeversdeel voor deze groep dus volledig vervallen. Dit is tegen de gemaakte afspraken. De overheid is hiermee geen betrouwbare partner gebleken. Veel gezinnen met een hoger inkomen betalen vanaf januari ineens E425 per maand extra.  

Ten tweede vrezen deskundigen dat over een aantal jaren zal blijken dat grote groepen vrouwen andere keuzes hebben gemaakt; minder werken, stoppen met werken. En dat terwijl de arbeidsparticipatie, juist van deze hoogopgeleide vrouwen zo enorm belangrijk is. Want zij verdienen niet alleen veel, zij betalen dus ook veel belasting. Nu, en in de toekomst! Doordat deze vrouwen nu andere keuzes maken, kan dit grote gevolgen hebben voor de toekomst.

Het is niet voor niets dat alle landen om ons heen voor een heel ander model kiezen. In Duitsland, België, Zweden en Denemarken is de kinderopvang niet voor niets veel goedkoper en beter geregeld. Natuurlijk is de opvang van kinderen geen zaak van vrouwen alleen. Gelukkig gaan ook vaders steeds vaker een dag minder werken. Toch is het meestal de arbeidsparticipatie van vrouwen waarop een slecht geregelde of te dure kinderopvang z’n weerslag heeft.

Debat op 2, 2 januari 2013

Lees ook Bezuinigingen kinderopvang 2013: wat betekent dit voor jou?

Daling gebruik kinderopvang 2012, maar ouders blijven werken

GRATIS ebook Slaaptips voor mijn kindje

    Ja, ik wil graag de gratis Slaaptips voor mijn kindje ontvangen! Tevens ontvang ik de nieuwsbrief vol handige tips en informatie.
    Hierdoor kan alle informatie in de nieuwsbrieven en op de website gratis worden aangeboden.