za20012018

zaterdag 20 januari 2018

Je bent hier:Home|Baby|Kinderopvang baby|Noodopvang zieke kinderen

Noodopvang zieke kinderen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

opvang ziek kind.jpgIedere ouder met kinderen die naar het kinderdagverblijf of naar school gaan kent het probleem van wat je moet doen als je kind onverwacht ziek wordt.

Als je geluk hebt, kun je op oma (of ander vertrouwd persoon) terugvallen

Bij sommige werkgevers kun je in dit soort noodgevallen thuiswerken

Vaak zit er niets anders op dan een vrije dag nemen

  • In het ergste geval moet je je zelf ziek melden

Laat andere ouders weten hoe jij dit oplost, stuur een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .


 

De Provincie Zuid-Holland vond dat dit beter geregeld moet worden en onderzocht daarom een aantal alternatieven voor noodopvang van zieke kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan. Een ideale oplossing is het leidster aan huis model. Er komt dan een vertrouwde leidster van het kinderdagverblijf bij je thuis die de zorg van het zieke kind op zich neemt.

Drie alternatieven onderzocht

Er zijn drie alternatieven voor kinderopvang van zieke kinderen uit de reguliere kinderopvang onderzocht, het gaat daarbij om de noodopvang van kinderen die een dagje ziek zijn, niet om chronisch zieke kinderen.

Pilot 1: Het ziekenboeg model, Stichting Stip

Deze pilot, uitgevoerd in de Rotterdamse deelgemeente Feyenoord, is gericht op ouders met lage inkomens. Juist zij raken vaak in problemen omdat zij vaak niet flexibel met hun werktijden kunnen omgaan en zich onbetaald verlof niet kunnen veroorloven. De verschillende kinderdagverblijven van de stichting maken gezamenlijk gebruik van een tot ziekenboeg omgebouwd woonhuis. Na overleg met de ouders halen de leidsters van de ziekenboeg de kinderen op bij het kinderdagverblijf. De leidster op de ziekenboeg heeft een medische en pedagogische achtergrond.

Ondanks het enthousiasme van de ouders en kinderen die er gebruik van hebben gemaakt sluit de ziekenboeg na een jaar haar deuren. Uiteindelijk maken te weinig kinderen van de opvang gebruik. De omvang van de organisatie was te klein en ouders kregen kritiek van de omgeving omdat ze hun zieke kinderen naar de ziekenboeg lieten brengen.

Pilot 2: Het leidster aan huis model, Stichting Kinderopvang Oegstgeest

Deze pilot richt zich op de tweeverdieners in de forenzenstad Oegstgeest. Een ID-er draait boventallig mee op de groepen van het kinderdagverblijf. Deze groepshulp leert zo de kinderen en ouders kennen en ontwikkelt een pedagogische basis. Na verloop van tijd kan de groepshulp de verzorging van een ziek kind op zich nemen. Als een kind ziek wordt op het kinderdagverblijf neemt de groepshulp het kind mee naar het huis van de ouders. De huissleutel ligt op het kinderdagverblijf. De groepshulp heeft een medische cursus gevolgd bij de Leidse Hogeschool. Na beëindiging van het project is deze dienst voortgezet in Oegstgeest.

Pilot 3, Gastouderbureau Boskoop

Gastouders verzorgen de opvang van zieke kinderen uit het kinderdagverblijf, van reguliere gastouders en van kinderen die normaal gesproken geen gebruik maken van opvang. Deze gastouders zijn vooral vrouwen die tegen geringe vergoeding de verzorging van een ziek kind op zich nemen. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds wordt voorzien in noodopvang. Anderzijds biedt het vrouwen de kans om bij te verdienen, nieuwe werkervaring en scholing op te doen en eventueel door te stromen naar een baan in de kinderopvang.

Ondanks alle voorbereidingen wordt deze pilot beëindigd als gevolg van onvoldoende financiële middelen.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees hier meer over baby's en kinderopvang

{mos_fb_discuss:33}

GRATIS ebook Slaaptips voor mijn kindje

    Ja, ik wil graag de gratis Slaaptips voor mijn kindje ontvangen! Tevens ontvang ik de nieuwsbrief vol handige tips en informatie.
    Hierdoor kan alle informatie in de nieuwsbrieven en op de website gratis worden aangeboden.