0, 1, 2, 3 maanden oud: ontwikkeling baby

Je baby is net geboren (0 maanden oud)

Je baby is net geboren en moet nog erg wennen aan z’n nieuwe omgeving. Pasgeboren baby’s kunnen zichzelf vaak nog niet helemaal goed warm houden. Daarom is het belangrijk dat jij hem daarbij helpt. Een mutsje op en een dekentje om hem heen houden hem lekker warm.

In de zomer moet je er natuurlijk wel voor waken dat je je het niet overdrijft en hem oververhit, want ook dat kan hij nog niet goed reguleren. Verder lijkt het misschien alsof je baby nog bijna niets kan, maar niets is minder waar! Hij kan al huilen, slapen en eten. De belangrijkste zaken zijn dus goed geregeld. In het begin zal je baby nog veel in de foetushouding liggen, met opgetrokken beentjes en gebogen armpjes.

Je baby is 1 maand oud

De ontwikkeling van je baby van 1 maand oud gaat razend snel. Meestal breekt rond deze tijd het eerste glimlachje door. Dit is voor iedere ouder een heerlijk moment! Je baby kijkt je ook steeds vaker aandachtig aan. Hé, ben jij mijn moeder lijk je te kunnen lezen in zijn ogen. Hij kan prima scherp zien op deze afstand. Afstanden die groter zijn dan 30 centimeter zijn wazig. Voor hem is dat een prettige manier om aan de omgeving te wennen. Zijn vader en moeder ziet hij dus prima op gezichtsafstand, maar hij wordt nog niet de hele dag afgeleid door alles wat er is te zien, dat voorkomt dat hij al te snel overprikkeld raakt. Vanaf een week of 6 heb je al echt het idee dat hij volop reageert op de omgeving. Niet alleen met een lachje, maar ook omdat hij geconcentreerd kijkt en reageert op je stem.

Uit de praktijk (overgenomen uit babyboek):

‘Wat kun je toch aandachtig kijken. Je kijkt me diep in de ogen. Je lijkt al zo wijs, alsof je de hele wereld doorziet. Iedere avond van die eerste weken heb ik je lekker dichtbij me gehouden, op schoot of in mijn armen. Daar vind je het fijn en huil je niet. Ik laat je verder het grootste deel wel met rust en lees een boekje. Heel tevreden bestudeer je dan mijn gezicht, alsof je er maar geen genoeg van krijgt. Nou, ik ook niet! Mijn heerlijke, lieve mooie meisje’.

Je baby is 2 maanden oud

Het voorzichtige glimlachen wordt langzaam maar zeker steeds uitbundiger. Waarschijnlijk merk je dat jij en je partner alles doen voor een lachje van je baby. Ook je baby krijgt geen genoeg van deze aandacht lijkt het wel. Totdat hij opeens begint te huilen. Dan is het toch even genoeg geweest. Je baby lijkt al veel meer aan te kunnen. Toch is het ook in deze periode belangrijk je baby voldoende rust te gunnen.

Uit de praktijk:

‘Je lacht uitbundig als je ons ziet. Wat heerlijk is dat toch! De arts van het consultatiebureau vond je ook een lachertje. Je houdt me de hele dag goed in de gaten, heerlijk vind je het om naar me te kijken.’

Je baby is 3 maanden oud

Je kunt steeds meer samen met je baby doen, de ontwikkeling van je baby bij 3 maanden wordt steeds beter zichtbaar. Samen spelen, zingen, lachen stimuleren je baby en zorgen ervoor dat hij zich optimaal kan ontwikkelen. Wissel deze periodes van intensieve aandacht af met rustig alleen spelen in de box en op tijd zijn slaapjes. Bij een regelmatig dagritme voelen baby’s zich het prettigste. Je baby zal deze maandecht kennismaken met z’n eigen handjes. Daarnaast gaat hij ook steeds meer geluidjes gaan maken als reactie op jouw geklets.

Uit de praktijk:

‘Je lacht ontzettend veel. Als we een liedje voor je zingen, met je dansen, je armpjes vrolijk bewegen, met onze neus in je buikje gaan: alles ontlokt je een schaterlach. Als we ’s avonds zit jij er in je wipstoeltje op de poef bij. Als we naar je lachen, lach je stralend terug. Papa zegt altijd dat je oogjes dan helemaal glimmen.’