10, 11, 12 maanden oud: ontwikkeling baby

Je baby is 10 maanden oud

Vanaf deze leeftijd gaat je kindje steeds meer zelf op onderzoek uit. Alles is even nieuw en spannend. Maar jij vindt het waarschijnlijk helemaal niet zo leuk dat hij iedere keer aan de knopjes van de tv of dvd-speler zit. Het woordje ‘nee’ begrijpen kindjes van deze leeftijd prima. Sommige kinderen barsten in huilen uit als ze worden gecorrigeerd. Je kunt het dan proberen op een andere zachte manier uit te leggen. Wees echter wel duidelijk en consequent. Wat echter niet wil zeggen dat kinderen er de volgende keer aan denken. Dat is echt nog te veel gevraagd op deze leeftijd. Zorg er dus voor dat je huis kindvriendelijk en veilig is, zo kan je kindje rustig zijn gang gaan zonder dat je je druk hoeft te maken over de veiligheid van je kindje of over je spullen.

Veel kinderen beginnen op deze leeftijd gevoeliger te worden voor de stemming van anderen, als een ander kind huilt zal hij misschien wel mee gaan huilen. Ook beginnen sommige kindjes op deze leeftijd onrustiger te slapen. Dit komt dan doordat ze echt gaan dromen. En dromen zijn natuurlijk een prima manier om alle belevenissen van overdag te verwerken.

Uit de praktijk (overgenomen uit baby-boek):

‘Je kunt zo ontzettend lekker knuffelen. Je slaat je twee armpjes stevig om mijn nek (of die van papa of die van je favoriete leidster op het kinderdagverblijf) en neemt dan een soort van hap van mijn wang. Heerlijk is dat! Soms dansen we zo je kamertje rond als je net wakker wordt. Dat vind jij ook een heerlijk begin van de dag. Iedere keer als ik stop, duik jij extra diep weg in mijn nek als teken dat ik door moet gaan. Hoe kan ik daar nou nee tegen zeggen.’

Je baby is 11 maanden oud

Veel baby’s beginnen het staan en voorzichtig langs te tafelrand lopen te leren. Het maakt ook niet uit als het nog even duurt. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. Je kunt bepaalde ontwikkelingen enigszins stimuleren, maar het kind kan het zich pas echt eigen maken zodra het daar aan toe is. Wanneer je kindje net leert lopen, is het belangrijk om nog niet direct schoenen met harde zolen te geven. Je kindje voelt dan niet meer hoe het loopt en het is nog niet zo goed voor de ontwikkeling van de kindervoetjes. Wacht hier liever mee tot je kindje echt buiten goed los kan lopen.

Ook de taalontwikkeling begint nu goed op gang te komen. Langzaam maar zeker beginnen er echt woordjes te komen, dit hoeft echter niet bij ieder kind het geval te zijn. Het verschil is taalontwikkeling is erg groot. Je kunt de taalontwikkeling van je kind stimuleren door veel met hem te praten. Vertel de hele dag door wat je aan het doen bent, wat jullie samen gaan doen en lees kleine verhaaltjes voor en benoem plaatjes in een boek.

Uit de praktijk:

‘Je vindt het zo ontzettend leuk om te staan. Het liefst doe je dat uren achter elkaar. Apetrots kijk je dan lachend om je heen, echt met een big smile! Helaas sta je nog niet zo stabiel, we moeten dus steeds bij je in de buurt blijven. Als we je na een half uur op je billen neerzetten, zet je het keihard op een huilen en kijk je ons aan met een blik van ‘wat doe je nou’. De tranen biggelen dan over je wangen. Als je weer staat, is het op slag over. Een meisje met pit, je weet duidelijk wat je wilt.’

Je baby is 12 maanden oud

Je kindje is een jaar oud! Het wordt al een echte dreumes. De woordenschat van je dreumes zo komend jaar zeer snel toenemen. Sommige dreumesen zeggen de woordjes ook al echt zelf. Anderen geven alleen aan de woorden te begrijpen.

Vanaf nu kun je je kindje zelf uit een beker leren drinken. Dat vergt wat oefening maar het gaat opmerkelijk vaak goed.

Ook gaan sommige kindjes nu los lopen. Dan is het baby-achtige voorgoed verdwenen!

Spelletjes die favoriet blijven zijn torens bouwen (jij) en omgooien (hij of zij), verstoppertje spelen, liedjes zingen met bewegingen zoals ‘klap eens in je handjes’ of ‘dit zijn mijn wangetjes’, boekjes bekijken, foto’s kijken, met een duwkar lopen.

Uit de praktijk:

‘Als we een liedje gaan zingen, ga je helemaal stralen. Je beweegt direct helemaal mee met je lichaampje en je hoofdje. Als we ‘klap eens in je handjes zingen’ klap jij ook meteen in je handjes. En bij ‘op je boze bolletje’ leg je allebei je handjes op je hoofd. Je kijkt ons dan aan met een grote glimlach. Je vindt het ook leuk als je broertje van 3 jaar ‘olifantje in het bos’ zingt. Ook dan ga je hard lachen en bewegen. Je ziet dan dat je broer trots is dat jij zijn liedjes zo mooi vindt. Heerlijk om te zien dat jullie zo genieten van elkaar.’