za20012018

zaterdag 20 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Alice Mous|Zindelijk worden

Zindelijk worden Speciaal

Beoordeel dit item
(12 stemmen)
zindelijk wordenAlyssa is bezig met zindelijk worden. Net als haar broers en zus heb ik nergens omkijken naar. Hoe lekker én makkelijk is dat? Ik ben in het gelukkige bezit van kinderen die zonder problemen en poespas zindelijk worden.

 
Alyssa is echter de 'vreemde eend'. Alyssa is nuchter, houdt niet van aandacht, applaus of beloningen. Daar waar haar broers en zus het liefst na ieder wc-bezoekje de complete fanfare met DansMariekes door de straat zagen lopen, heeft Alyssa graag volledige radiostilte.
 
Bij de andere drie hebben we de blaren in onze handen staan klappen, iedere vorm van ontlasting hebben we uitvoerig staan te bewonderen én staan prijzen. Zulke mooie, grote etc hadden we nog nooit gezien, hoe knap/geweldig was dit kindje wel niet. Daar moest toch echt wel een stickertje voor uitgezocht worden. Met die stickers werd vervolgens helemaal niets gedaan, maar ze hadden ze wel mooi bij elkaar verdiend.
 
Alyssa wilde ook ineens vanuit het niets op het potje. We keken er niet van op, want ze ziet hier de hele dag door mensen en kinderen naar de wc gaan dus dat werkt op een gegeven moment aanstekelijk. De eerste plas op het potje was een feit, wat waren we trots. Zij trouwens ook. Ons hele dans en klap repertoire werd weer van stal gehaald en Alyssa vond het best wel interessant.
 
Toen ze de dag erna toch weer op het potje wilde, ben ik als een gek de magische stickertjes groot gaan inkopen. Speciaal voor Alyssa deden we er ook wat stoepkrijt bij. Daar is ze helemaal gek van. Wij wat minder aangezien ze de laatste keer dat ze stoepkrijt te pakken heeft gekregen ons complete huis van binnen heeft ingekleurd. De dressoir, de schouw, de muren, de bank alles was van een mooi roze kleurtje voor zien. Nodeloos om te zeggen dat de stoepkrijt dus heel snel was weggegooid. Die stoepkrijt werd ons geheime wapen, dat had ze al zolang niet meer gehad, dit werd onze sleutel naar een luierloos leven.
 
Maar ja toen kwam Alyssa haar ware aard boven, haar nuchtere Noord-Hollandse inslag die ze van haar vaderskant heeft geërfd. Ze had keurig op het potje geplast en ik stond als een bezetene te klappen en haar te prijzen en ineens werd ik toegesnauwd: 'La ma'(laat maar). Sorry? Van pure verbazing vergat ik te klappen en dat beviel Alyssa heel goed.
 
De keren erna kregen we steevast te horen als we maar half een klapbeweging wilde maken: 'La ma, Moei je nie mee' (laat maar, bemoei je er niet mee). We durfden zelfs niet eens meer te kijken als ze naar de wc of het potje ging. Als Kayleigh of haar broers het in hun hoofd haalde om te zeggen dat ze een sticker mocht uitzoeken kregen zij ook een 'moei je nie mee' te horen.
 
Het is nu zelfs al zo 'erg' dat als ze naar het potje of de wc gaat ze van te voren al tegen ons zegt: 'Nie klappe' Oké, wij kijken wel uit. Het enige wat wij mogen doen is geen aandacht aan haar kunsten geven en alles opruimen. Alyssa bevalt dat heel goed, geen gezeur, geklap, fanfares of weet ze wat. Gewoon doen wat je moet doen en verder met spelen. Heerlijk.
 
Ik vind het bijzonder en ook wel een beetje jammer. Ik moet er ook wel om lachen. Het is zo mooi om te zien dat ze het zo normaal vindt om naar de wc te gaan, zo vanzelfsprekend. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg is duidelijk haar insteek. Toch vind ik het jammer dat ik haar niet mag prijzen en zeggen hoe trots ik ben. Dat heb ik inmiddels wel afgeleerd.
 
Wat ik wel weet is dat ze, of ze wil of niet, als ze helemaal zindelijk is toch een laatste slotdans van mij en haar vader krijgt. Of ze wil of niet, ze zal eraan geloven. Niets 'la ma' en 'moei je nie mee'. Nee, vader en moeders gaan los om definitief afscheid te nemen van de luiers en dat is best een dansje waard.Alice Mous, moeder van 4 kinderen (12, 9, 4 jaar en 3 jaar)

Lees hier meer columns van Alice Mous

Lees ook:

Zindelijkheidsbootcamp: je kind in 3 dagen zindelijk!

Andere leuke columns:

Vacature ouder/verzorger

Geluk vs ongeluk

Je eigen ik

Digibeet

Moederlente

Miskopen

Zwanger solliciteren

Mijn neefase

Maandagochtendstress

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?

Overig:

Ouderschapsverlofkorting 2014

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan