za20012018

zaterdag 20 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Jaimie Ristovski|Zin(delijk)!

Zin(delijk)!

Beoordeel dit item
(19 stemmen)
zindelijkHartstikke leuk hoor het ’potje trainen’ van een peutertje, maar als je iedere nacht klokslag half vier wordt gewekt met een  “ik moet op het potje!” vergaat je de lol wel snel. Puppy’s worden op dezelfde manier zindelijk gemaakt en moeten dan ’s nachts ook worden uitgelaten. Maar DAT is dus precies de reden waarom we geen hond hebben.

 
Met gezicht in de plooi glimlach ik trots naar ons kind en juich net iets te hard als hij zijn plas in het Ikeapotje laat zien. Man boos. Man moet morgenochtend vroeg werken. ”Maar het is toch al ochtend?” vraag ik, in de onschuldige veronderstelling dat het toch zeker al een uurtje of acht moet zijn. Bincks biologische klok is niet ingesteld op zijn blaas versus potje-tijd. Ineens hebben we beiden enorme spijt dat we nooit een klok hebben opgehangen in de slaapkamer en dat we het moeten doen met onze iPhones, echter, als je op één batterij niet kan rekenen, dan is het wel op de batterij van een iPhone.

Als Binck “gezellig” bij ons in bed kruipt, bespreek ik nog even hardop hoe trots ik ben op hem. Op het potje gaan is namelijk best een karwei. Ook moet op-het-potje-gaan op precies dezelfde manier als in het boekje Jongetje op het potje. Eerst de plas, dan laten zien, enthousiaste ouder (zie alinea 2), ouder doet de plas in de wc, kind trekt door, end of scène.

Op het moment dat ik de volgorde aanpas is Binck hevig in tranen. Tja, dat krijg je ervan als je dag in dag uit hetzelfde potje-boekje voorleest met een hurkend kind voor je op de badkamervloer. Op het kleed in de huiskamer. Op een autowegkleed in zijn slaapkamer. En op de gang. Het maakt Binck namelijk niet uit waar en wanneer, hij huppelt vervolgens vrolijk met zijn blote billen rond in de huiskamer, terwijl ik alles weer rechttrek en schoonmaak.

Sinds ik een stickersysteem heb opgehangen in de badkamer, gaat Bincks zindelijkheid als een speer. Hij heeft al snoepjes gekregen, een kabouterpatatje (iets Haarlems?) en een cadeautje uit de speelgoedwinkel. Onwijs goed plan dus dat systeem, bedankt artikel nummer zoveel van het WIJ-magazine. Alleen. Nu is het stickerblad vol. En wat is nu het vervolg? Ga ik een nieuwe maken? Moet ik met  beloningen blijven aankomen? Van mijn eigen 120 vmbo-leerlingen weet ik inmiddels dat kinderen tot en met zestien zowat alles doen voor een sticker of een snoepje. Toch neem ik aan dat Binck niet tot de middelbare school stickers gaat plakken na iedere plas of poep.
Tot die tijd wacht ik in alle kalmte op de onverwarmde badkamervloer midden in de nacht, totdat mijn liefde klaar is met zijn potje, sticker uitkiezen en ”zelluf” zijn pyjama aantrekken. En blijf ik hopen dat de nieuwe WIJ binnenkort een artikel uitbrengt dat gaat over ‘het potje, the sequel.’

Jaimie Ristovski is moeder van Binck Dimitri (13 december 2009) en woont samen met haar man Sasa en Binck in het mooie Haarlem. Ze werkt drie dagen in de week als juf Nederlands. Een leuke maar drukke baan, met veel thuiswerk met al het nakijken en voorbereiden. Ze is druk bezig om haar eigen huiswerkbedrijf Hippejuf op te zetten.

Lees hier meer columns van Jaimie Ristovski

Andere leuke columns:

Babyblues

De lasten van een man

Modderwater

Doldwaze rit

Maandagochtendstress

Manlief is papa!

Maandagochtendstress

Sexy mama

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?

Overig:

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan