wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Joyce Oostland|Hoe belangrijk is mijn buurt eigenlijk?

Hoe belangrijk is mijn buurt eigenlijk?

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
buurtHoe belangrijk is mijn buurt eigenlijk? Dat is een vraag die wij ons vaak hebben gesteld tijdens het zoeken van een koophuis. Wij zijn op veel verschillende plekken geweest om een huis te bezichtigen. Lees wel: twee jaar op zoek naar een koopwoning geweest.Enige ervaring op het gebied van rondkijken en oordelen hebben wij dus wel. Waarom hebben wij dan uiteindelijk voor ons huidige huis en ons huidige plekje gekozen?

Om eerlijk te zijn…dat heeft heel erg aan mij gelegen. Chris had het liefst een huis gehad in de open vlakte met voor en achter weiland…(in een afgelegen gebied waar je alles z’n beetje met de auto moest doen) Chris vindt het erg belangrijk dat de jongens en ik gelukkig zijn en dat het voor ons allemaal fijn is om te wonen en makkelijk.  Zo kwamen wij uiteindelijk bij ons huidige huis. Ik zag het niet zitten om eerst met de jongens in de auto te moeten stappen voordat ze naar school konden, of een eind te moeten rijden voordat ik boodschappen kon halen. Chris heeft zijn idee van wat voor een koophuis hij wou hebben aangepast, i.p.v. een oud huis hebben wij nu een jonge woning. Maar desondanks heeft Chris wel alles in het huis kunnen doen wat hij wilde, hij heeft het compleet naar onze eigen smaak kunnen maken

Ons huis staat naast een school, de kinderen hoeven de weg niet over, ons huis is 5 min van de winkels af en 15 min van Groningen binnenstad. Heerlijk plekje… heerlijk huis.

Maar in hoeverre kun je kijken wie en wat er in je buurt woont? Je kan ongeveer weten hoeveel gezinnen er wonen, maar echt weten hoe mensen zijn kun je niet. Even aanbellen bij de buren en vragen” hé zijn jullie aardig en een beetje flexibel als het gaat om een gezamenlijk schutting of iets dergelijks..dat doe je niet. Gelukkig wonen wij in een buurtje die ik wel goed ken doordat ik er geboren ben, maar toch als volwassen vrouw met gezin is het anders dan als klein kind die er opgroeit. De buren die kende ik dus eigenlijk helemaal niet.

Maar om tot de kern van mijn verhaal te komen, hoe belangrijk is mijn buurt eigenlijk?

Erg belangrijk! Ik had niet durven hopen durven dromen zo’n leuk buurtje te hebben. Er is goed contact tussen de buurtjes onderling en er komen dan ook regelmatig buurt BBQ voor, maar ook elkaars kinderen in de gaten houden of de kinderen van elkaar opvangen gebeurt hier vaak.

Dan heb ik nog niet eens genoemd hoe fijn het is dat je elkaar als buren mee helpt klussen, tuinieren en zelfs verjaardagstroep opruimen.  Ik mag ons zelf prijzen dat wij in zo’n buurt wonen.
Het spreekwoord luidt niet voor niets: beter een goeie buur dan een verre vriend en dat is de realiteit. In ons buurtje ben je niets verplicht, wil je niet mee doen of wil je niet helpen wordt je niet raar aan gekeken. Heb je geen zin in visite dan zeg je het komt niet uit. Het allermooiste is dat de kinderen erg leuk met elkaar om gaan, natuurlijk hebben ze onderling net als elk ander kind strijd onderling.  

Ik merk dat de buurt waar wij nu in wonen en in de samenstelling met de buren die er wonen mij gelukkig maakt. Om te zien dat de beide jongens het naar hun zin hebben en niet ver hoeven te lopen als ze straks naar de basisschool gaan, geeft mij rust.

Ik heb respect voor al die papa’s en mama’s die in de ochtend met hun kinderen met kleine oogjes in de auto moeten stappen of op de fiets naar school of naar de oppas. Het drama wat er bij komt kijken als de ene niet aangekleed wil worden en de ander zijn ontbijt niet wil opeten…pfff zwaar. Dit probleem heb ik ook nog steeds, maar ik sta minder op tijd op.

Mijn buurtje is belangrijk, het besef dat een buurt altijd kan veranderen is er. Maar dan nog blijft het een feit dat wij alles dichtbij huis hebben en de leuke buren die zijn mooi meegenomen!

Bedankt buurt en bedankt buurtjes!!Joyce Oostland (27 jaar), moeder van zoon Levi (3 jaar) en Dean (2 jaar)

Lees hier meer columns van Joyce Oostland

Andere leuke columns:

Ochtendspits

Oeps, I did it again

Uitgekotst en weggejaagd

Kinderen? Ah, joh, da's een makkie!

Zindelijk worden

De lasten van een man

Maandagochtendstress

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?