wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Joyce Oostland|Ritme baby zoeken

Ritme baby zoeken Speciaal

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
ritme baby zoekenBij de geboorte van Levi vertelde een vriendin van mij eens: "Joyce op een gegeven moment slaapt Levi rond 18.30/19.00 uur en is het in de avond papa en mama tijd, lekker filmpje kijken of in de tuin zitten kletsen. Toen wilde ik dat niet geloven en dacht ik werkelijk dat Levi nooit om die tijd zou slapen en dat wij tot zijn achtiende jaar nog tot 22.00-23.00 uur met hem in touw zouden zijn. Dat was natuurlijk onzin en zwaar overdreven, maar op dat moment kon ik mij echt niet voorstellen hoe dat er uit zou zien. Nu Dean geboren is en 4 maanden oud is, weet ik dat het wel goed komt en ook deze kleine man op een gegeven moment om 18.30 gaat slapen.


Ik ben blij dat die onzekerheid en “je afvragen waarom de kleine niet wil slapen” veel minder is als bij de eerste. Ik weet dat het allemaal wel komt. Maar ik moet wel eerlijke bekennen dat ik soms een avond heb dat ik echt zin heb dat de beide jongens om 18.30 slapen.

Lekker in de tuin kunnen relaxen, op de bank hangen of gewoon lekker vroeg naar bed gaan. Wel proberen Chris en ik er beide voor te zorgen dat de ene avond Chris Dean neemt en de andere avond ik. Aan de andere kant is het ook weer heerlijk om in de avond lekker te knuffelen en te spelen met onze kleinste man. Met Levi kon ik mij heel erg schuldig voelen dat ik wilde dat hij vroeg ging slapen.

Nu niet meer, ik weet dat ik niet de enige moeder ben die dit wenst en ik weet nu ook dat je als papa en mama tijd voor elkaar moet hebben als partners en je ook recht hebt op deze tijd. Maar voor nu blijven wij volop genieten van onze mannen en ook van de wakker uren van Dean, ook al zitten daar wat dagen bij dat je wilde dat hij lekker op tijd ging slapen.

Toch hebben wij niet te klagen, Dean mag dan over het algemeen tot 22 uur wakker zijn, de hele nacht slaapt hij door tot een uur of 9 in de ochtend. De afgelopen week is Dean bezig met schakelen van zijn slaapjes. Maar dat er een ritme in Dean zijn slaapjes is…nee dat kan ik niet zeggen, de ene keer slaapt hij in de ochtend lang, de andere keer heel kort, nou ja…eigenlijk slaapt hij over het algemeen kort over de gehele dag, korte hazeslaapjes. Maar ook dit is bekend bij ons aangezien Levi dit ook had. Bij Levi duurde het wel 7 maanden voor dat er eindelijk een ritme in zijn slaapjes zat.

Het accepteren dat Dean nog geen ritme heeft brengt een heleboel stress voor mijzelf minder. Maar ook dit heb ik geleerd door de ervaring met Levi. Net als het ritme dat in jouw hoofd als moeder zit. Om die tijd dit, om die tijd dat en zo moet het en niet anders, pfff dat heb ik heel erg gehad bij Levi. Ik was heel relaxed in veel dingen maar in ritme en eten qua tijd enzo niet.

Als instructie gaf ik dan ook aan Chris door dat Levi echt om 10 uur zijn fruithapje moest hebben en niet later. Chris gaf heel braaf aan dat hij dit had gedaan, maar had dit dan niet gedaan omdat hij zijn eigen ritme had wat ook heel goed werkte (of zelfs nog beter). Dit vertelde Chris mij toen Levi 4 a 5 maanden oud was. Voor die 4 à 5 maanden kon hij het ook echt niet vertellen want dan had ik toch niet geluisterd naar zijn ideeën of zijn ervaring met een ander ritme. Ik vind het dan ook heel fijn dat hij mij gewoon de eerste maanden in mijn eigen ritme heeft laten zitten totdat ik het resultaat zag van een ander ritme.

Nu met Dean zit ik helemaal niet meer zo te hameren op ritmes, ik ga nu van huis en geef aan hoe laat Dean ongeveer zijn flesje of zijn hapje behoort te krijgen maar dat als het later of eerder wordt het ook niet erg is. Apart hoe je als moeder eerst zelf moet zien/ervaren hoe een ander ritme is en dat dit ook goed kan werken.

***

Joyce Oostland (25 jaar), moeder van zoon Levi (14 maanden) en Dean (geboren op 10-03-2012)

Lees hier meer columns van Joyce Oostland

Andere leuke columns:

Zij heet Floris

Post zwangerschapsgarderobe

Thee- en suikerzakjessorteercentrum

Klagen mag!

Moederschap en ontspanning

Ode aan

Kinderpartijtje hoera, of toch niet?

Overig:

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan