di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Miranda Goedemans|Digibeet

Digibeet

Beoordeel dit item
(9 stemmen)
digibeetBlij kijken we alle twee naar de grote doos op tafel. Onze nieuwe laptop is binnen! Merel staat vrolijk mee te springen. "kadootje, kadootje !"
maar dit kadootje is toch echt voor papa en mama. Mijn oude vertrouwde beestje is het aan het begeven, na zeven jaren van trouwe dienst is pensioen van mijn laptop eindelijk in zicht.

Mijn maatje kan de meeste fimpjes niet meer draaien en verschillende websites zijn onbereikbaar door zijn verouderde systeem.
De accu is kapot en werkt alleen nog maar met de stekker erin, en dan moet die stekker ook goed zitten want anders blijft mijn beeld knipperen. Plus hij loopt oook steeds vaker vast, ocherm. (voor mij en de laptop.) Al met al, vernieuwing leek ons wel op zijn plaats.

Blij maken we de doos open en bewonderen het nieuwe schone en grote exemplaar. Alles lijkt beter, sneller, en flitsender. Vooral flitsender!
Dit nieuwe bestuuringssysteem is zo hip dat wanneer ik met mijn muis beweeg de computer denkt dat ik een ander venster wil openen. Beweeg ik met mijn muis over een website gaat hij naar de vorrige pagina. Hij is zo modern dat hij met apps werkt, en die ook overal voor inzet zonder dat ik het vraag! Ik snap niet waarom hij denkt dat ik dit wil? Als ik dit namelijk zou willen klik ik toch gewoon op de vorige pagina, of sluit het programma en open een nieuw venster? Of ben ik nu helemaal van 2012?

Ik vond ergens Word op ons nieuwe wonder, dus ik vol frisse moet begonnen aan mijn nieuwe column, en deze na afloop netjes opgeslagen. Nu was ik op zoek naar mijn opgeslagen bestand om te versturen, maar waar was is het gebleven? Plus ik kan de app Word niet meer terug vinden. Ik weet niet meer hoe ik op dat scherm ben gekomen met al zijn nieuwe, handige, flitsende, apps die onmisbaar blijken te zijn voor de gewone burger. Na drie dagen rondklikken en een volledige expeditie in mijn laptop zonder kaart of gids, vond ik het nog niet en heb nu ook de moed opgegeven. Hoe deed ik dat toch......?

De frustratie is behoorlijk hoog bij mij en ik kan u verzekeren, koosnaam laptop is niet "schatje". Die nieuwe flitsende laptop denk alles beter te weten maar werk niet met mij mee. Het is net als die bijdehante tante/collega/kennis die overal doorheen tettert en het altijd beter maar weet. Ik zit daar op mijn stoeltje en verlangt terug naar mijn oude vriend. Je kent elkaars gebreken en weet wat je van elkaar kan verwachten. De verhalen zijn hetzelfde en de ergenis over een knipperend scherm valt nu ook wel mee, want ach, hij valt niet helemaal uit.    Hij spring alleen op de besparings verlichting. Niet alles was perfect maar het was prima.

Prima klinkt nu ook als muziek in mijn oren. Met veel liefde ben ik achter mijn oude vriend gekropen en wat voelen die toetsen toch weer vertrouwd en wat werkt het toch fijn en snel als je al zo op elkaar in gespeeld bent. We hebben beide gebreken, maar samen zijn we een prima duo. We zijn snel en efficiënt.
Ons doel wordt bereikt door hele concrete stappen te doorlopen die duidelijk zijn voor hem en mij.

Mijn maatje is al zo oud dat hij niet meer zo goed zelfstandig kan denken, dus ik zie welke stappen ik neem omdat ik ze duidelijk moet aanklikken en iedere handeling wordt door mij verricht. Mijn nieuwe conclusie luidt dan ook.....

1: Ik ben een digibeet!
(Voel me een oma van tachtig die achter haar computter zit en de helpdesk belt omdat de computer kapot is, terwijl de aanknop niet is aangeraakt.)
2: De oude laptop blijft mijn schrijfmaatje en de nieuwe leer ik nog wel een keer kennen als ik daar behoefte aan heb.
3: Oude liefde roest niet en modern is niet altijd beter !


Miranda Goedemans, moeder van Lucas 7 jaar en Merel 2 jaar en Sophie, geboren op 10-12-2012

Lees hier meer columns van Miranda

Lees ook:

Ouderschapsverlofregeling in 2013

Andere leuke columns:

Slagveld

Loslopen leeuwen en konijnen

Moederlente

Miskopen

Papa, niet doen!

Co-ouderschap

Zwanger solliciteren

Mark Rutte, luister es naar mij

Mijn neefase

Maandagochtendstress

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?