di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Romy|Héél anders

Héél anders Speciaal

Beoordeel dit item
(4 stemmen)
20 weken zwangerEn… hoe is deze zwangerschap, hetzelfde als bij Mees? Nee, héél anders. En wel hierom:

1. Hoezo rust houden?

5.30 uur, Mees roept. “Mees, Nijntje is nog niet wakker”, roep ik terug. Tja, Nijntje de slaaptrainer is nog niet wekker, maar Mees wel..  Hoe ging dat bij mijn vorige zwangerschap? Volgens mij lag ik in het weekend standaard tot 10.00 uur in bed, maar eigenlijk is dat een ver, grijs, mistig verleden. Ik weet het niet meer! Mees is geen goede slaper en ik dacht dat ik met minimaal 5 tot 6 uur slaap per nacht inmiddels prima kon functioneren. Maar nu mijn lijf de zorg voor een kleintje draagt, valt dat ineens helemaal niet meer mee. Gevolg: instortmomenten (huilerdehuil) of een middagdutje als het kan. Ach ja, qua rust wordt het er toch niet beter op, ik kan er maar beter aan wennen.

2. Niet tillen?

“Mama oppakken.” Mees is dan wel 2,5 jaar, toch zijn er echt nog wel momenten dat meneer ineens opgepakt wil worden. Omdat hij de trap niet meer wil aflopen, omdat een luier verschoond moet worden omdat… tja om van alles eigenlijk. Ik probeer daar steeds vaker ‘nee’ tegen te zeggen. Maar soms ben ik moe en wil ik er snel vanaf zijn. Inmiddels ben ik 28 weken zwanger, tot nu toe is van niet tillen niet héél veel gekomen.

3. Nesteldrang: No way

Babykamer? Uh…. We hebben een kamer, er kan een baby in liggen. Is dat ook goed? Ons huis staat te koop, we hebben een optie op een andere woning, dus mijn gebrek aan ‘ babykamerinrichtdrang’ zal ongetwijfeld ook daarmee te maken hebben. Bovendien weet ik nu dat de baby de eerste maanden in een wiegje naast ons ligt vanwege de borstvoeding én dat de baby daarna niet in huilen uit zal barsten omdat de kamer zo saai is. Overigens heb ik laatst ineens wél alle kasten opgeruimd, dat is ook nesteldrang, toch?

4. Koopwoede

Omdat we een meisje krijgen, heb ik wel wát roze kleertjes in huis gehaald, maar om nu te zeggen dat het de spuigaten uitloopt. Nee, dat niet. Ik heb nog zo veel, ze groeit er zo snel uit, dus waarom zou ik van alles kopen? Daarnaast hadden we bij Mees een enorme lijst met dingen die we moesten kopen. Van een badje, tot kruiken en hydrofiele luiers. Al dat spul hebben we nog en de helft ervan hebben we ook nog eens nooit gebruikt omdat het volledig onnodige gekmakerij bleek te zijn.  Het bedje is er nog, de kinderwagen ook en die positiekleding draag ik nu wel helemaal af. Zo, scheelt een hoop geld en gedoe.

5. Leeswoede

Hoe zou het toch zijn om moeder te zijn? Wat moet ik allemaal kunnen en weten? Die vragen spookten bij zwangerschap 1 maar door mijn hoofd. Ik las alles wat los en vast zat, om een echte baby-expert te worden. Inmiddels weet ik dat je geen baby-expert wordt van de boeken, maar dat je moet kijken naar de behoeftes van je eigen kind. Er bestaat geen leerschool voor het moederschap, het is een weg van vallen en opstaan, maar inmiddels weet ik wel zo min of meer hoe het moet. Bovendien lees je allerlei tegenstrijdige verhalen. Van wel tot niet laten huilen en van streng zijn tot meebuigen. Dáár word je pas onzeker van. Dus lees ik nu, als ik even tijd heb, een goed boek. Veel fijner en meer ontspannen, ik kan het iedereen aanraden. Overigens is het niet zo dat ik niet onzeker ben over baby nummer 2. Nu is de grote vraag: hoe gaat dat met twee kleintjes? Wat voor een kind zal het zijn? Maar ik weet nu dat ik dáár alleen achter kom door het te ervaren.

Héél anders dus, die zwangerschap. Al is er ook genoeg hetzelfde hoor. De opmerkingen over mijn fikse gewichtstoename bijvoorbeeld (‘Weet je zeker dat het er geen twee zijn…’) of dat fijne gevoel als alles bij de 20-wekenecho in orde blijkt te zijn. Sommige dingen veranderen nooit.Romy is moeder van zoon Mees (23 april 2012) en zwanger van haar tweede kindje, mede-eigenaar van het tekst- en communicatiebureau TextVast

Lees meer columns van Romy

Andere leuke columns:

Ik ben #LeukGenoeg


Controlfreak

Traktatiegekte

Mijn kind wordt gepest

Vacature ouder/verzorger

Co-ouderschap

Zwanger solliciteren

Huilbaby

Altijd checken!