di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Single Moeder|De roze wolk is grijs

De roze wolk is grijs

Beoordeel dit item
(9 stemmen)
roze grijze wolkEen column is een heerlijk middel om je hart uit te storten. Om alle narigheid lekker van je af te schrijven. Maar deze keer hoop ik stiekem op het helende effect hiervan en tegelijkertijd veel 'dat heb ik ook!' reacties te krijgen.


Omdat ik single moeder ben, ben ik wel wat gewend qua opmerkingen en kritiek (ook al went het eigenlijk nooit). Toen ik zwanger was van mijn eerste, vond de hele wereld het eerst niets en toen de kleine was geboren was hij een schatje en ik een stoer wijf.
Nu de tweede is geboren, is alle support verdwenen. Okay het leven is hard, en je moet alles ook zelf doen. We zijn allemaal groot geworden en in staat om eigen boontjes te doppen. Maar  de eerste maanden in het leven van mijn dochter zijn alles behalve vlekkeloos verlopen en nu is alles vrij kleurloos, zeg maar gerust donkergrijs.

Mijn dochtertje is superlief, rustig en lacht al vanaf dag twee. Maar ze spuugt ook alles onder. Ze is bijna 17 weken en de laatste dagen gaat het beter. Als je baby spuugt, reflux heeft, ontstaat er een aantal valkuilen die je vantevoren niet bedenkt. Zo is daar de grootste, slaapgebrek, de meest funeste. Het arme kind spuugt alles onder, je bent continu aan het verschonen. Gelukkig heeft ze een enorme garderobe. Na elke voeding (5 a 7 x per 24 uur) minimaal een half uur rechtop en zo leef je van etmaal naar etmaal. Omdat ze zo'n last heeft van de reflux kan ze niet liggen. Maar ook niet slapen. En als t kind niet slaapt, slaapt mama ook niet. Uiteindelijk is ze te moe waardoor ze niet meer in slaap kan vallen. Dat lukt dan toch, maar slechts voor een half uurtje.

Ook al heb ik foto's gemaakt van mijn kinderen en mensen gesproken in de afgelopen maanden, ik herinner me geen enkel moment. Uitgeblust, opgebrand. En als ze dan eindelijk slaapt bijvoorbeeld in de draagzak en je kunt even naar buiten en je vertelt dat ze nooit slaapt gelooft niemand dat natuurlijk!

Afhankelijk van je ambitie en energie zijn er eerst allerlei plannen voor uitstapjes en bezoekjes en gezellig visite over de vloer maar alles wordt afgezegd. Het gaat niet. De sociale media lijken nuttig om je op te beuren, maar whatsappjes en hier en daar een mailtje is niet genoeg support. Godzijdank bestaat hier de albertheijn bezorgservice.

De roze wolk is inmiddels vrij donkergrijs geweest. Goedbedoelde adviezen, verkeerde adviezen, onzinnige adviezen van zowel medici als naasten – ik heb ze allemaal naast me neergelegd en de kracht hervonden om naar mijn eigen ik, mijn intuitie te luisteren. Daardoor viel een hoop stress weg. We zijn er nog lang niet maar het licht aan het einde van de tunnel straalt weer krachtig roze!

Ben je zwanger of net bevallen – zorg ervoor dat je zoveel mogelijk hulptroepen kunt inschakelen en koester alle schouders waar je op kunt uithuilen, en de warme armen voor de broodnodige hugs. Gaat het niet, kies voor jezelf en neem die een of twee maanden extra verlof. Uiteindelijk is het maar een hele korte periode in jouw leven en dat van je kindje, maar o zo belangrijk om ervan te genieten en weer goed in je energie te zitten.
 

Marlies – Single Moeder http://singlemoeder.wordpress.com/ : coaching, tips en advies voor alle (oudere) vrouwen met een kinderwens

Lees meer columns van Marlies

Andere leuke columns:

Mijn neefase

Huilbaby

Mama vindt alles

Eerste bezoek consultatiebureau

Vijftig tinten grijs

Maandagochtendstress

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?

Overig:

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan