vr19012018

vrijdag 19 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Single Moeder|Huis-tuin-en-keuken Zen

Huis-tuin-en-keuken Zen

Beoordeel dit item
(6 stemmen)
zen kinderhandHet is misschien nog niet bij iedereen doorgedrongen maar over een week of 8 is het jaar alweer voorbij. De natuur maakt ons aardig in de war door halverwege november nog dagen 'zonder jas naar buiten' te geven. Wintertijd is al ingegaan, het enige waar je aan merkt dat toch echt de donkere koude maanden eraan komen is dat het 's avonds eerder donker is. En die koude maanden duren tegenwoordig tot mei. Omdat niet iedereen een held is in het overbruggen van deze lange donkere periode, deze keer een hart onder de riem om ze zo ZEN mogelijk door te brengen.

Sintkerst

Waarschijnlijk wordt het de eerste intocht in tientallen jaren dat de stoomboot aankomt met een lentezonnetje, maar het lijkt er sterk op dat het gaat gebeuren. Gelukkig kijken de kinderen op school naar het Sinterklaasjournaal anders was het volledig aan mij voorbij gegaan. Hellup!!!! Schoencadeautjes, pakpapier, pepernoten. Waar haal ik de tijd vandaan?

ZEN tip 1

Blijf kalm

ZEN tip 2

Plan een middag inpakken. Breng de kinderen bij een vriendje of de buren of familie en zeg dat je een afspraak hebt (werk, sociaal, maakt niet uit). Maar het duurt tot het avondeten! Je kunt beter alles in 1 x af hebben, zodat je af en toe, heel relaxed, een ingepakt schoencadeautje 's avonds kunt pakken.

ZEN tip 3

Bewaar ALLE spullen om in te pakken en de cadeautjes in een kast die op slot kan. Mijn nieuwsgierige oudste pakte ineens een schuifdeur van een kast die hij nooit opent et voilà. Groot verstopt cadeau gevonden. Zucht.

ZEN tip 4

Laat je niet gek maken door alle schreeuwende reclames, tegen elkaar opscheppende kinderen en de zogenaamde luxe van vooral VEEL cadeautjes. Ga langs de kringloopwinkel of juist naar de duurdere speelgoedzaak. Beter iets geven waar ze jaren plezier van hebben dan iets dat na 2 dagen stuk is. En verder zie tip 1.

De decembermaand is de drukste maand van het jaar. Iedereen moet van alles. Je ontkomt niet aan Sinterklaas en Kerst drukte, de spanning van de verwachting (wat zou ik krijgen dit jaar?), allerlei activiteiten op school en als het meezit ook nog verjaardagen. Vanaf de intocht van Sinterklaas tot de Kerstvakantie staan er extra antennes aan die zorgen voor meer adrenaline, om van het effect van alle suikerhoudende lekkernijen maar te zwijgen. Zie tip 1.
Wat altijd helpt en geheel gratis is, is even naar buiten. Wandelen, fietsen, buiten spelen. Zoek de rust van de natuur op. Dat helpt echt. Ook voor jou als moeder.

En dan die Kerstdagen. Zie jij er tegenop? Voel je je vrolijk als je er aan denkt of wil je liever dat ze snel voorbij zijn? Wil je het in je eigen huis vieren en mensen om je heen uitnodigen, of ga je liever ergens naar toe (familie, theater, dierentuin, etc).

ZEN tip 5

Laat je niet gek maken door alle verhalen van anderen, hoe zij kerst gaan vieren. Laat je sombere gedachten (ik ben alleen) niet toe. Kijk eens goed naar je kinderen. Zij vinden jou geweldig, jij bent hun alles. Hun kerst is goed, als jij bij ze bent. Mooi toch? Hou die gedachte vast.

ZEN tip 6

December is een dure maand, wordt altijd gezegd. Dat ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Ik begin altijd in januari, met de uitverkoop na de feestdagen om cadeautjes te kopen. Het hele jaar door koop ik kleine cadeautjes (en wat grotere) als er een mooie aanbieding is. Die bewaar ik allemaal in de kast met slot. Zo kan ik toch royaal geven. En als schoencadeautje geef ik ook een paar keer een handgeschreven briefje in plaats van snoep of een cadeau. Dat heeft enorm veel impact kan ik je garanderen.

Koude winterdepressie

Hoor jij ook tot de grote groep mensen die eigenlijk niet zo goed tegen de winter kan? Wapen je ertegen. Koop een UV-lamp. Zoek de natuur op. Omdat je als (single)moeder toch alles in je eentje moet doen, is er niet altijd tijd voor voldoende reflectie en positieve feedback. Een geruststellend woord of een big hug zit er niet in. De kans is groot dat je je sneller zorgen maakt, piekert, en het niet altijd van je af kunt praten. En dan is het ook nog donker en koud. Dat is soms best zwaar. Het lijkt misschien niet direct zinvol, maar het kost je niets. Geen tijd, geen energie, geen geld:

ZEN tip 7

Koop een scheurkalender, een app of schrijf je favoriete  inspiratie quotes in mooie letters en hang ze op. In de wc, in de gang, boven je bed. Het helpt. Echt. Sommige geven je inspiratie, of kracht, of energie en je kunt er weer tegenaan. Laat je niet gek maken door de talloze websites en magazines die je wekelijks vertellen hoe je flow moet zijn, hoe je positief kunt blijven en al die übergelukkige citaten die van de tijdschriften afschreeuwen in de supermarkt. Ik ga voor indianenwijsheden en Eckhart Tolle.

ZEN tip 8

Be you. Altijd. Dat is gewoon helemaal oké.

Marlies – single moeder geeft tips en advies voor alle (oudere) vrouwen met een kinderwens. Ook op facebook en #singlemoeder (tips en advies voor alle (oudere) vrouwen met een kinderwens) en Viervoetervriendelijk.nl tips voor uitjes voor gezinnen met en zonder hond

Lees meer columns van Marlies

Andere leuke columns:

Tel tot tien

Ik mis je

Controlfreak

Flauw zeg!

Traktatiegekte

Tips voor (aanstaande) vaders

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?

Overig:

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan