vr19012018

vrijdag 19 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Single Moeder|Kinderen? Ah, joh, da's een makkie!

Kinderen? Ah, joh, da's een makkie! Speciaal

Beoordeel dit item
(17 stemmen)
roze wolk kinderenEr was eens een moeder die in een grote roze wolk leefde. Ze kreeg schatten van kinderen, die altijd luisterden, hun eten keurig opaten, nooit gilden en heerlijk konden slapen. Elke nacht. Het huis was netjes, nergens een vlekje te bespeuren. De kinderen waren altijd blij en ze dansten elke dag het huis rond. Het leek wel of er een toverfee in huis woonde, die ervoor zorgde dat het speelgoed elke dag was opgeruimd, de vloeren schoon en  ze bracht wekelijks kilo's geduld langs. Ze leefden heel lang en gelukkig. Ik ga af en toe ook even naar die roze wolk.
Dan doe ik of mijn kleren niet onder spuug en snot zitten, ik ontzettend lang kan slapen, en in een paar uurtjes boodschappen heb gedaan, bedden verschoond, heerlijk gespeeld met de kinderen, en ook nog even heb gewerkt. Zo relaxed.


BAM! Welkom in het echte leven, dat in de verste verte niet aan dit sprookje doet denken. Mijn kinderwens had ik al zo lang ik me kan herinneren, maar als je vijftien bent kun je je niets voorstellen bij slapeloze nachten, huilende baby's en een lege portemonnee. Kinderen krijgen is het grootste wonder. Gelukkig krijg je vantevoren niets mee wat er allemaal bij komt kijken. Mijn zwangerschap was heftig en de bevalling, oef, dat doe je niet snel nog een keer. Uitslapen is iets uit een ver verleden. Ik verlang naar oordopjes bij de zoveelste gilsessie van mijn kleintje. Net als ik helemaal klaar sta om naar buiten te gaan, volgt een megapoepluier en kun je opnieuw verschonen. Met een beetje mazzel zit ook nog de kinderwagen onder. Voor de zekerheid nog maar even naar de drogist en apotheek, waar ik vaste klant ben en bakken met geld uitgeef. Weer dat flesje kwijt. En de luiers... dat duurt nog wel een paar jaar.
Kinderkleding is superleuk, maar kost een vermogen. Gelukkig zijn er veel webshops en tweedehands winkels, en is er altijd nog marktplaats. 'Ga er even lekker tussenuit', zeggen mijn vriendinnen. 'Kom je een beetje bij.' Waar moeten de kinderen dan naar toe? Echt prettig  is het niet om elke nacht wakker te zijn, soms een paar keer per nacht en ik loop onderhand op mijn wenkbrauwen. Yoga en sportschool zijn niet meer aan de orde, en elke avond het journaal halen is een topprestatie.

Er zit geen pauzeknop op een kind. Ze gaan niet opeens slapen als jij stuk bent van de oververmoeidheid. Wat trouwens weer grote gevolgen heeft voor je 'look and feel'-modus. Je haar wordt touw, de wallen onder je ogen maken je minimaal vijf jaar ouder en je grootste wens is een uitgebreide, ongestoorde douchesessie, compleet met scrub en maskertje.
En dat is nog maar het begin. Als ze kunnen lopen, wordt het hele huis verkend, alles uit de kast getrokken, snoeren worden ontdekt, keukenkastjes opengemaakt. Alles wordt in de mond gestopt en aangeraakt. Het is een fulltime job waarbij je continue op scherp moet staan om narigheid te voorkomen.
En dan komen speeltuinen. Zwembaden. Leren fietsen. Eten weigeren. Of sokken aantrekken. Logeren – nee mama, dat wil ik niet. Dan kunnen ze lezen en schrijven. Geen geheimen meer.

En BAM! Ineens zijn er 12 jaar voorbij en gaat je kind naar het voortgezet onderwijs. In haar koppie gaat van alles om, hormonen slaan op hol en puberteit dendert als een sneltrein je huis binnen. Maar ook dat kun je aan. Als je een moeder bent geworden, kun je alles aan. Niet omdat het moet, maar omdat je het wilt. Ouders klagen. Dat mag. Allemaal maken ze hetzelfde mee. De gebroken nachten, de giga poepluiers, de eten weigeren sessies. Maar niets kan op tegen 'de glimlach van een kind'. De onmetelijke liefde die je voelt voor je kind is zo bijzonder. En dat is zo heerlijk. Intens genieten. Omdat dat er is, kun je alles aan.

Ik wens iedereen een prachtig 2014 vol magische momenten met je kinderen, en spreek hierbij de grote bewondering uit voor alle (Single) Moeders die er zijn. Chapeau!

Marlies – Single Moeder (NIEUW: informatieve website voor gezinnen met viervoeters
www.viervoetervriendelijk.nl) coaching, tips en advies voor alle (oudere) vrouwen met een kinderwens via Singlemoeder.nl

Lees meer columns van Marlies

Andere leuke columns:

Mijn kind wordt gepest

Vacature ouder/verzorger

De mooiste dag van je leven

Tweede kindje of niet

Mijn neefase

Huilbaby

Tips voor (aanstaande) vaders

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?

Overig:

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan