di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Single Moeder|Mama, wat betekent dat?

Mama, wat betekent dat?

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
borstvoeding gevenIedereen zegt het. Mama. Mamma. Mam. In veel landen is dat een van de eerste woordjes van baby's. In wel meer dan 25 talen hoor je 'mama', zelfs in het Mandarijn-Chinees, het Swahili in Afrika en het Quechua in Zuid-Amerika.


Even wat talen ertegen aan gooien:

Catalaans: mamà / mama. Engels: mama / momma / mam/mum/mom. Frans: maman. Duits: Mama. Grieks: µaµ? (mama). Ijslands: mamma. Iers: mamaí Italiaans: mamma Lithuanian: mama. Nederlands: mama / mam. Nepalees: aama. Noors: mamma. Oekraine: ???? (mama). Pools: mama. Portugees: mãe / mamãe / mamã. Roemeens: mama / mama. Russisch: ???? (mama). Servisch: mama. Spaans: mamá / mami. Welsh: mam. Zweeds: mamma. Zwitserduits: mami.

En dit is dan de woordbetekenis: mammam dare, etymology From Latin mamma. Zelfst naamwoord, betekent 'borst'. Vanaf nu kijk je vast anders naar het woord mama...

Als je moeder bent, is dit het woord dat je het meest hoort in je leven. Als de kinderen klein zijn hoor je het heel vaak en de allereerste keer springen de tranen in je ogen. Als de kinderen groter worden en ze meer op eigen benen gaan staan, hoor je het minder vaak en misschien mis je het wel. Het is een zo veelzeggend woord. Mamma – het is degene die je het leven schenkt, die voor je zorgt, die er altijd is. Voor de meeste mensen is dit zo, gelukkig. Mamma betekent letterlijk dus borst, en ook veelomvattender je gevoel voor thuis, veilig zijn, opgroeien.

Hoe mooi is het dat de natuur dat vanaf het begin heeft bedacht. Door mama krijg je eten en drinken, antistoffen voor allerlei ziektes, een versterkt immuunsysteem, vitaminen en mineralen. Als je er over nadenkt is het zo'n wonder. Voor iedereen die ervan kan en wil genieten een feestje. Het duurt niet zo lang, een paar maanden en voor sommigen een paar jaar (WHO advies is minimaal zes maanden volledige borstvoeding en 24 maanden borstvoeding naast bijvoeding). Het is zo'n ingenieus systeem dat het altijd werkt. Je moet het willen, stress buiten de deur houden en er voor gaan. Soms is er hulp nodig maar die is er volop als je de juiste mensen vindt.

Er zijn speciaal opgeleide lactatiekundigen, ervaren kraamverzorgenden en anderen zoals Stefan Kleintjes. Eigenaar van borstvoeding.com. Een held. Hij weet als geen ander hulp te bieden, advies te geven en positief te blijven. Gebroken nachten, een negatieve omgeving, kunstvoeding promotende consultatiebureaus, pushende leidinggevenden – er zijn veel factoren die dit prachtige systeem van allesomvattende groeibenodigdheden voor je kleintje in de war kunnen schoppen. Onzekerheid kan op elke leeftijd een rol spelen, of je nu jong moeder wordt of op latere leeftijd. Groeit mijn kindje wel goed? Hoe weet ik nou of ik genoeg voeding heb? Wat moet ik nou doen als het niet lukt?

Het gaat al miljoenen jaren goed. En dagelijks genieten miljoenen baby's ervan. En ook de mama's. Het heeft tijd, ruimte en rust nodig. Schuif alles aan de kant. Letterlijk en figuurlijk. Je kunt het niet even stoppen. Het gaat 24/7 door. Het is het beste troostmiddel, het lekkerste extraatje, de meest volledige voeding voor je kleintje. Als je in verwachting bent, ga naar de website van Stefan. Voor je het weet, ben je om. En dan ga je een paar maanden, of zelfs jaren, genieten van je kleintje. En van Mama zijn. En als je een kind Mama hoort roepen, wil het zijn op de beste plek: in de veilige armen, aan de borst. Hulde voor alle mama's!


Actueel juni 2013 – Artikel over protest tegen borstvoeding

Marlies – Single Moeder (NIEUW: informatieve website voor gezinnen met viervoeters www.viervoetervriendelijk.nl) coaching, tips en advies voor alle (oudere) vrouwen met een kinderwens via Singlemoeder.nl

Lees meer columns van Marlies

Andere leuke columns:

Papa, niet doen!

Co-ouderschap

Zwanger solliciteren

Mark Rutte, luister es naar mij

Mijn neefase

Huilbaby

Tips voor (aanstaande) vaders

Vijftig tinten grijs

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?

Overig:

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan