vr19012018

vrijdag 19 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Single Moeder|Vraag dat maar aan …

Vraag dat maar aan …

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
vraag dat maar aanIn Nederland zijn er ruim 500.000 single parents, ouders die er alleen voor staan en het overgrote deel is moeder. In veel gezinnen is er de uitdrukking 'vraag dat maar aan je vader' en de prachtige boomerang van kinderen naar hun moeder 'maar van papa mag het wel!'.

Hoe ga je daar nou mee om als er een ouder is in huis. Dat is een van de uitdagingen om het zo maar te noemen als single moeder. Je weet natuurlijk niet hoe lang je single blijft terwijl je kinderen opgroeien, maar voor deze column gaan we er even vanuit dat je vanaf de luiers tot de scooter een single moeder bent.


We zetten het even op een rij: kinderen gaan na de eerste slapeloze maanden over naar de fase 'terrible two' (ik ben twee en ik zeg nee) die vlekkeloos overgaat in de peuterpuberteit. Als de kids op school zijn is er wat meer 'lucht' maar vanaf die periode zijn er natuurlijk veel externe invloeden – zoals bijvoorbeeld hoe het bij vriendjes en vriendinnetjes thuis is. Daar maakt je kind kennis met een gezin met twee ouders. Genoeg stof om over te praten met elkaar. Als ze richting de bovenbouw van de basisschool gaan hebben de meeste kinderen een goed beeld bij de thuissituatie en kunnen ze er ook goed over praten. Voor je het weet gaan ze na groep acht naar de middelbare school en hola, daar komt de Puberteit!

Als singlemoeder moet je dus heel goed nadenken over hoe je communiceert met je kind. Wat je belooft, grenzen stellen, afspraken maken. Dat lijkt logisch en een open deur, maar doordat er geen vader in huis is die jou kan aanvullen en naast je kan staan heeft je kind vrij spel in een verzetmomentje – ik ga niet luisteren, en 'ik wil het toch'. Voor je het weet heb je een schreeuwend kind, het liefst in een winkel of een volle speeltuin. Kinderen zoeken je grens op, en gaan er gewoon overheen als het lukt. Dat is wat kinderen doen. Aan de ouders de schone taak om dat in goede banen te leiden. Als single moeder valt dat niet altijd mee. Als je je niet comfortabel voelt bij die moeilijke momenten, praat erover met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat alle ouders dezelfde situaties ervaren. Er zijn allerlei websites over positief opvoeden, in balans zijn, mindfullness en veel meer. Maar nergens vind je informatie hoe je de opvoeding als single moeder kan aanpakken.

Het allerbelangrijkste is dat jij voldoende rust hebt – in je lijf en in je hoofd – zodat je situaties goed aankan. Als je kind dat voelt, is hij of zij ook in balans. En dan is dat 'zeuren' ook veel minder frequent.

EXTRA BELANGRIJK
Je kunt niet stellen dat ieder kind 4 grootouders heeft en ook nog allemaal naast de deur wonend, dus het komt neer op jou als moeder. Jij bent moeder en vader tegelijk, een rolmodel in alles. De rol van de juf of meester (een zeldzaamheid op basisscholen en een extra bonus voor kinderen van single moeders) is twee keer zo belangrijk voor een jong kind. Vijf dagen per week is de juf of meester ook een rolmodel. Zorg ervoor dat je goed contact hebt met de leerkracht en benadruk bij gesprekken de invloed van haar of hem.
Kijk eens om je heen – hoeveel mannelijke figuren zijn er in jouw directe kring? Neef, oom, opa, buurman, vrienden? Spreek regelmatig af met hen. Thuis, naar de speeltuin, naar de bieb, boodschappen doen. Laat je kind met hen op stap gaan.
Als je kind naar school gaat en sportclubs, zwemles, scouting, etc gaan een rol spelen – let goed op de coach of de sportleraar. Zoek naar een mannelijk exemplaar. Voor een jong kind is het belangrijk om een man die hij of zij vertrouwt om zich heen te hebben.

Je kunt niet alles in de hand hebben, maar je kunt er wel zoveel mogelijk invloed op uitoefenen. Het helpt wellicht om iets soepeler door de verschillende fases van het opgroeien te gaan.  

Tot slot twee belangrijke leestips, je zult er veel plezier aan hebben samen met je kind. Maak je geen zorgen over het feit dat er geen vaderfiguur aanwezig is op dit moment. De buitenwereld heeft vaak een (hard) oordeel klaar, je kind daarentegen ziet jou als zijn alles en weet hoe speciaal de band is die jullie hebben. Er is niets mis mee, het is alleen anders.

BOEKENTIP kids t/m 7 jaar : Mijn mama en ik  boekrecensie

ENGELS boek (vanaf 8 jaar): My mum is fantastic 


Marlies – single moeder  www.singlemoeder.nl Ook FB en #singlemoeder (tips en advies voor alle (oudere) vrouwen met een kinderwens)  
Nieuw voor alle gezinnen (met of zonder hond): www.viervoetervriendelijk.nl

Lees meer columns van Marlies

Andere leuke columns:

Tel tot tien

Ik mis je

Controlfreak

Flauw zeg!

Traktatiegekte

Tips voor (aanstaande) vaders

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?

Overig:

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan