di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Sunta Veerkamp|Dat duurt vast niet lang meer

Dat duurt vast niet lang meer

Beoordeel dit item
(6 stemmen)
sinterklaasIk weet het nog goed. Ik liep met mijn bijna 5-jarige zoon naar de intocht van Sinterklaas, zijn tweejarige zusje zat in de buggy. Het was gelukkig net droog geworden. ‘Mama, het is maar goed dat het niet regent, want dan gaat de schmink van de Pieten er toch af?’ Verschrikt keek ik omlaag naar het vragende gezichtje van mijn zoontje.

‘Euh, het is inderdaad fijn dat het niet meer regent’. Iets beters wist ik er op dat moment niet uit te brengen.

Nog bekomend van de schrik kwam daar de volgende opmerking: ‘Mama, als je aan de baard van Sinterklaas trekt dan gaat die toch scheef zitten?’ Waar kwamen deze vragen vandaan????

‘Als je erg hard trekt, dan kan dat gebeuren, maar dat gaan we niet doen toch?’ antwoordde ik hem beduusd. Nee, schudde mijn zoontje heel hard zijn kleine hoofdje. Hij, als verlegen 4-jarig mannetje zou wel de laatste zijn die aan de baard van Sinterklaas zou gaan trekken. Het idee al….

We liepen naar de intocht. Sinterklaas kwam aan in het haventje van het dorp waar ik woon. Het was weer reuze gezellig.

Terug wandelend naar huis had ik de tijd om na te denken over de vragen van mijn zoontje. Hield dit nu in dat hij niet meer echt in Sinterklaas en de Pieten geloofde? Of anders zou vast niet lang meer duren….

Wat jammer….

Hij was nog zo klein….

Schoenen werden gezet, liedjes werden gezongen. We kwamen Sinterklaas tegen, we kwamen Pieten tegen,  op pakjesavond volgde cadeaus en blije kindergezichten.

En dit jaar na jaar na jaar…..

Maar soms was daar weer opeens een kritische vraag….

Bijvoorbeeld toen zoonlief een paar jaar later tijdens het Sinterklaasfeest op de dansles van mijn dochter even met een vriendje kwam kijken. Hij zal toen 7 jaar zijn geweest. De twee jongentjes kwamen de zaal in en zagen de Sinterklaas zitten. ‘Dit is duidelijk een nep-Sinterklaas’, riep hij helaas veel te hard uit. En hij stormde de zaal uit. Ik was te verbouwereerd om te reageren. Even later kwam hij weer binnen. ‘Nu weet ik het zeker, ik zie buiten geen paard staan, maar ook geen speciale bus ofzo waarmee hij is gekomen’.

En dus volgde mijn uitleg dat dit geen nep-Sinterklaas was, maar dat je die een hulp-Sinterklaas noemt.

We hebben jarenlang genoten van heerlijke Sinterklaasfeesten. Ruim een jaar geleden heb ik mijn zoon ingelicht over het ‘Geheim van Sinterklaas’, eigenlijk was dit één van de leukste gesprekken met mijn zoon ooit. Mijn dochter heeft het vermoedelijk van oudere vriendinnen gehoord. We gaan dit jaar dus voor het eerst lootjes trekken met de kinderen, ook erg leuk!Sunta Veerkamp is oprichter en hoofdredacteur van TipsWerkendeOuders.nl. Ze is moeder van Tijn (9 jaar) en Fleur (7 jaar).

Lees ook:

Andere columns van Sunta Veerkamp

Lees ook onze leuke columns:

Excelleren als ouder

Ik lust alleen snoep!

Boys & Toys

Het geheim van Sinterklaas

Vacature ouder/verzorger (meer dan fulltime)


Controlfreak

Altijd checken!

Recordpoging baby