vr19012018

vrijdag 19 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Sunta Veerkamp|Dit kan toch niet waar zijn?

Dit kan toch niet waar zijn?

Beoordeel dit item
(1 Stem)
wesp bierIk krijg een whatapps vanuit de Ardennen waar mijn man en zoon aan het kamperen zijn: ‘Geprikt in tong door wesp. Wordt helemaal dik. Tips?’ Moeder als ik ben, ga ik er direct vanuit dat mijn zoon Tijn geprikt is door de wesp.

‘Ik bel de huisartsenpost ff en laat het je weten.’ App ik direct terug.

Mijn man kan niet bellen vanuit het buitenland met de telefoon van zijn werk. Hij zit nu op de camping waar hij met wifi kan appen.

Ik bel snel naar de huisartsenpost Gelderse Vallei en tot mijn stomme verbazing krijg ik het volgende antwoord: ‘O, uw man en zoon verblijven in het buitenland, dan kan ik u geen advies geven’. Ik voel mezelf boos worden en dring aan: ‘Een wespensteek in je mond kan toch gevaarlijk zijn? Wat moeten ze doen?’

‘Ik mag daar geen advies over geven,’ herhaalt ze.

Ik word nu echt boos, want ondertussen google ik en zie dat het echt gevaarlijk kan zijn. De moederleeuwin komt in me boven: ‘Dus mijn zoon heeft een wespensteek in zijn mond die potentieel misschien wel levensgevaarlijk is en u weigert iets te zeggen?’

‘Misschien is het handig om naar een arts te gaan,’ zegt ze.

‘Okee, dus het is belangrijk om naar een arts te gaan, verder nog iets?’

‘Nee, ik heb al advies gegeven en dat mag eigenlijk niet.’

‘Noem je dit een advies?’ Boos hang ik op.

Teleurgesteld en vooral twijfelend over de ernst (anders had ze toch wel advies gegeven???) app ik: ‘Misschien een arts opzoeken?’

Ik google verder. Tja, overal wordt gezegd: ‘arts, arts, arts’

Alsof dat zo snel gaat, zaterdagmiddag in een gehucht in de Ardennen. Een arts bellen is natuurlijk wel even een stuk sneller en makkelijker.

Ik besluit onze zorgverzekeraar te bellen. We worden altijd goed geholpen door onze zorgverzekeraar en reisverzekeraar FBTO. Ik bel de FBTO-vakantiedokter. De klacht wordt serieus genomen en ik word binnen een minuut teruggebeld nadat er met een arts is overlegd. ‘Bezoek zo snel mogelijk een arts bij een steek door een wesp in de mond’.

‘Je moet direct een arts opzoeken.’ App ik snel.

Stel je eens voor dat ik naar aanleiding van het eerste telefoontje denkt dat het wel meevalt, bij potentieel levensgevaar had de huisartsenpost tenslotte wel anders gereageerd. En dat je dan in eerste instantie niets onderneemt en er vindt wel een allergische reactie of zwelling in de mond plaats….

Stel je eens voor dat je net over de grens een ernstig fietsongeluk krijgt met slagadelijke bloeding. Per ongeluk bel je de huisartsenpost in plaats van 112 of buitenlandse variant (of werkt 112 ook in het buitenland?), met je laatste adem vraag je wat je moet doen om het bloeden te stelpen. Antwoord: ‘Helaas mag ik geen advies geven in het buitenland.’

Stel je eens voor dat je zelf in de situatie komt te staan dat iemand moet helpen in een acuut noodgeval. Iemand op straat. Maarja, helaas je bent er niet voor opgeleid, kent de procedures niet, krijgt er geen geld voor, hebt haast en bovendien je nette kleding aan, dus helaas doorlopen dan maar…

Hoe zou de wereld eruit zien als we allemaal zo zouden reageren….

En dit is dan de huisartsenpost…

Dat is waarom ik zo boos ben. Je verwacht dat je op je eigen huisartsenpost kunt vertrouwen in acuut noodgeval.

Maar dat is in een andere wereld…

Ps. Achteraf, bleek niet mijn zoon Tijn, maar mijn man in zijn tong te zijn gestoken door de wesp. Die zat in zijn drankje….en hij lette even niet op toen hij met iemand praatte. Het bleek gelukkig allemaal erg mee te vallen.

Tips om wespensteken te voorkomen en als je toch gestoken wordt:

  • Drink nooit uit een blikje maar altijd uit een glas (en kijk ook even voordat je een slok neemt)
  • Vermijd plaatsen met veel wespen, zoals vuilnisbakken
  • Blijf rustig als er een wesp in de buurt is, ga niet slaan want dan heb je kans dat een wesp juist gaat steken om zich te verdedigen. Loop lliever rustig weg of haal de wesp rustig weg met je hand of tijdschrift van een ander lichaamsdeel of gezicht (van je kind).
  • Als je gestoken bent in je tong, bezoek dat direct een arts. Ben je gestoken in je keel bel dan direct 112. Ben je meerdere keren gestoken, ga dan ook direct naar een arts.
  • Ben je een keer gestoken en heb je niet eerder een allergische reactie gehad.... hou jezelf dan goed in de gaten. Zodra je het koud krijgt, gaat zweten, het benauwd krijgt, dat soort klachten, bel direct 112.
  • Zelf heb ik goede ervaringen met het uitzuigen van een wespensteek. Gewoon zo snel mogelijk na de steek hard zuigen en het gif uitspugen. In ons gezin hebben we daarna vrijwel geen reactie. Hier is geen wetenschappelijk bewijs voor;)Sunta Veerkamp is oprichter en hoofdredacteur van TipsWerkendeOuders.nl. Ze is moeder van Tijn (10 jaar) en Fleur (8 jaar).

Lees ook:

Andere columns van Sunta Veerkamp

Lees ook onze leuke columns:

29 Tips om je kind zindelijk te laten worden

Aan alle wanhopige moeder en vaders met slaapgebrek

Slaapgebrek met baby: doorbijten maar

Ochtendstress

Geniet er maar van!

Excelleren als ouder

Ik lust alleen snoep!

Boys & Toys

Vacature ouder/verzorger (meer dan fulltime)

Controlfreak

Altijd checken!

Recordpoging baby