di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Sunta Veerkamp|Seksuele voorlichting aan kinderen

Seksuele voorlichting aan kinderen

Beoordeel dit item
(8 stemmen)
seksuele voorlichting kinderenSeksuele voorlichting aan kinderen, voor sommige ouders een beladen iets, voor andere weer helemaal niet. En op welke leeftijd begin je met seksuele voorlichting aan je kinderen.

De vragen en reactie van mijn kinderen hebben mij de afgelopen jaren soms verrast en verbaasd. Ik wilde altijd open en eerlijk zijn. Maar hoe open en eerlijk moet je zijn tegen een klein kind? Niet meer vertellen dan nodig op het moment bleek meestal de juiste strategie. Toch heb ik meerdere malen in mezelf hard moeten lachen;)


Toen mijn kinderen heel klein waren:

Vraag: Waar komen kinderen vandaan?
Antwoord: Uit mama’s buik.
In het begin is dit vaak genoeg. Op een gegeven moment niet meer. Dan willen kinderen weten hoe ze er precies uitkomen.
Vraag: Maar hoe dan precies?
Antwoord: Tussen mama’s benen zit een gaatje waar de baby uit kan komen.
Vraag: Uit je plasgaatje?
Antwoord: Nee, het is een speciaal gaatje waar de baby’s uitkomen.
Vraag: Mag ik kijken?
Antwoord: Eeeuh, nee.
Vraag: Waarom niet?
Hihi.

Een paar jaar later:

We hadden een boekje over ‘seksuele voorlichting’ te leen van een vriendin. Het was een leuk boekje dat ik ’s avonds voorlas aan de kinderen.
Mijn dochter besloot dat dit haar favoriete boekje werd om het lezen te oefenen. En dus hoorden we avond na avond haar kleuterstemmetje hardop lezen hoe het zaadje Max een wedstrijdje deed met de andere zaadjes. ´Hoera, zaadje Max had de wedstrijd gewonnen.´
Ik vond het een vreemde keuze, maarja om het nu te gaan verbieden….

Een paar weken later:

Het verhaal over het zaadje Max dat de wedstrijd won en als prijs één werd met het eitje, liet mijn zoon niet los. Het is een denkertje en er klopte duidelijk een paar onderdelen in het verhaal niet. Dus op een ongelegen moment vroeg hij: ‘Maar hoe komt het zaadje nou precies bij het eitje?’ In het verhaal vinden meneer en mevrouw elkaar namelijk lief en knuffelen in bed. En daar begint vervolgens zaadje Max aan zijn wedstrijd. Mijn zoon vond het maar gek. Hoe kon dat zaadje nou in de buik van die mevrouw terecht zijn gekomen?
Antwoord: Goede vraag, maar niet nu.
We stonden namelijk op punt om naar een  trouwfeest te gaan. En ik vond dat ik dit wel even goed moest beantwoorden en dat kwam nu niet uit.

Later die nacht en een aantal wijntjes (ik dan, zoon natuurlijk niet) verder, liepen we terug van het feest: ‘Mama, hoe kwam dat zaadje nou in die buik? Je hebt nu tijd.’
Antwoord (pfff, moet dat nu dacht ik nog bij mezelf): ‘nou, het zit zo……….. euhm, als een man en een vrouw elkaar lief vinden dan knuffelen ze en dat heet vrijen (dat had hij ook al in het boek gelezen).
Zoon: Ik wil het precies weten! Je hebt het beloofd.
Antwoord: Ok! Nou, als ze elkaar heel lief vinden en ze vrijen dan kan de man zijn piemel in de plasser van de vrouw doen en dan kan het zaadje eruit zwemmen.
De reactie van mijn zoon was er een van totale verbijstering. ECHT! Direct daarna riep hij zijn twee jaar jongere zusje ‘Moet je horen……..’. Ze vonden het hilarisch.
Vraag: Hebben jullie dat ook gedaan?
Antwoord: euh, ja.

Haha haha. Nou, dat was de rest van de weg naar het hotel lachen, gieren en brullen met die twee. Ik zal maar niet herhalen wat er allemaal gezegd werd door die twee, het bleef wel vrij onschuldig. Eén leuk voorbeeldje dan: er passeerde zo ongeveer iedereen die we kenden die ´het´ dan gedaan zouden hebben (iedereen met kinderen - zonder kinderen duidelijk geen noodzaak;)

De volgende dag reden we terug naar huis. Bijna 2 uur lang in de auto ging het over niets anders. Om moe van te worden.

En daarna…. was het over. En hebben we er nooit meer iets over gehoord.

De volgende fase van seksuele voorlichting zien we wel weer...

Lees ook:

Andere columns van Sunta Veerkamp


Lees ook:

Top 10 Hilarische momenten met je kind (achteraf dan)


Lees ook onze leuke columns:

Vacature ouder/verzorger (meer dan fulltime)


Controlfreak

Traktatiegekte

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?