di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Columns|Sunta Veerkamp|Vroeger hadden we geen sneeuw

Vroeger hadden we geen sneeuw

Beoordeel dit item
(7 stemmen)

weer sneeuwIk kijk naar buiten en zie de sneeuwvlokken weer eens naar beneden dwarrelen. Voor de hoeveelste keer deze winter, vraag ik mezelf af. Het lijkt toch minimaal wel een paar keer per week te sneeuwen of overdrijf ik nu. ‘Morgen is het toch lente’, vroeg mijn 6 jarige dochter vanmorgen aan het ontbijt. Euh, ja. Maar, zo voelt het nu niet echt.

De laatste maanden, weken heb ik dan ook regelmatig de volgende gesprekken gehad met mijn kinderen.

Ik: ‘Ga lekker in de sneeuw spelen, want sneeuw is er bijna nooit!’ Mijn dochtertje: ‘Ik wil nu gewoon even binnen en sneeuw is er toch zo vaak’.

Ik: ‘Kom we gaan met zijn allen schaatsen, het is bijzonder dat het kan’. Allebei mijn kinderen: ‘Hoezo, bijzonder? We gaan toch iedere winter schaatsen?’ (gelukkig wilden ze wel)

Ik: ‘Kom eens kijken hoe mooi de tuin is met al die sneeuw’. Beide kids: ‘Ja, mam het is mooi, maar dat hebben we nu al zo vaak gezien.’

Vroeger, ja, vroeger was het beter. In onze kindertijd had je bijna nooit sneeuw. Onze kinderen zijn gewoon verwend! Wij waren tenminste blij met een beetje sneeuw als dat eens één keer in zoveel jaar viel. Maarja, onze kinderen krijgen bijna iedere week sneeuw, iedere winter schaatsen op natuurijs. Geen wonder dat ze zo verwend reageren. Je kunt het ze niet eens kwalijk nemen.

Mijn zoontje is nu 8 jaar. Hij is op zijn allereerste schooldag ruim 4 jaar geleden op de slee naar school gebracht. Het is heel normaal dat er een pak sneeuw ligt met Sinterklaas, dat je een sneeuwpop kunt maken die de visite verwelkomt als je jarig bent (in de winter dan). Eigenlijk is het winter na winter maandenlang feest. Vorig jaar, dit jaar, het kan niet op.

Neem nou vandaag. Het is 20 maart en nu sneeuwt het nog. Kan iemand alsjeblieft regelen dat dit stopt. De ouderen van tegenwoordig denken dat het verwende gedrag van kinderen aan ons ligt, aan de ouders van tegenwoordig, maar zeg nu eerlijk hier kunnen wij toch niets aan doen?

Sunta Veerkamp is oprichter en hoofdredacteur van TipsWerkendeOuders. Ze is moeder van Tijn (8 jaar) en Fleur (6 jaar).

Lees ook:

Andere columns van Sunta Veerkamp


Lees ook:

Ouderschapsverlofregeling in 2013

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.


Andere leuke columns:

Zwanger solliciteren

Mark Rutte, luister es naar mij

Solliciteren met een kind als handicap

Mijn neefase

Huilbaby

Tips voor (aanstaande) vaders

Vijftig tinten grijs

Maandagochtendstress

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?