ma26062017

maandag 26 juni 2017

Je bent hier:Home|experts|kraamverzorgende
kraamverzorgster liaLia Hoogewerf (58) is getrouwd en moeder van 3 volwassen kinderen en oma van 4 prachtige kleinkinderen.
Sinds 1998 is Lia werkzaam als kraamverzorgende. Ze zat bij de eerste lichting van de verkorte kraamopleiding. Deze had de regering in het leven geroepen omdat er een groot tekort aan kraamverzorgenden was. Lia is werkzaam bij het Geboortecentrum Wonderwereld in Hoofddorp en daarnaast in het bevalcentrum die gevestigd is in het Spaarne ziekenhuis.
kraampakket nodig als in ziekenhuis gaat bevallenIk heb een medische indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Moet ik toch een compleet kraampakket aanschaffen?

Meestal krijg je een kraampakket van je zorgverzekering en hoef je deze spullen dus niet zelf aan te schaffen. Dit kun je navragen bij je zorgverzekeraar.
zorgt kraamverzorgster voor oudste kindjeIk ben zwanger van mijn tweede kindje en heb al een zoontje van 3 jaar. Wat kan ik straks van mijn kraamverzorgende verwachten wat betreft de zorg voor mijn zoontje? Smeert ze ook zijn brood en speelt ze met hem als de baby en ik rusten?

Kraamzorg is onderverdeeld in drie soorten zorg:
hoeveel kraamzorg bij tweelingIk ben zwanger van een tweeling. Krijg ik dan ook dubbel zoveel uren kraamzorg?

Nee, je krijgt niet dubbel zoveel uren kraamzorg. Maar tijdens het intakegesprek, met 34-36 weken zwangerschap, geef je aan dat je een tweeling verwacht.
ziekenhuisdagen van kraamzorg afIk ben zwanger van mijn eerste kindje en ik gebruik medicijnen. Daarom moet ik in het ziekenhuis bevallen en moeten de baby en ik ter observatie minimaal 48 uur in het ziekenhuis blijven. Ik heb gehoord dat de ziekenhuisdagen van mijn kraamzorguren thuis af gaan. Kan ik niet toch gewoon acht dagen kraamzorg thuis krijgen?

De eerste dag is de dag van de geboorte. Als je in het ziekenhuis bevalt en daar om medische redenen (voor moeder of kind) moet blijven, dan gaat er 6 uur kraamzorg per dag af dat je in het ziekenhuis verblijft.
wat doet kraamverzorgster allemaalWat kan ik allemaal van de kraamverzorgster verwachten? De kraamverzorgster van mijn zus kookte ook, maar de kraamverzorgster van mijn buurvrouw deed dat weer niet.

Iedere kraamverzorgende geeft zorg uit de basiszorg: zorg en controles voor moeder en kind, voorlichting, borstvoedingshulp, waarborgen van de hygiëne (iedere dag sanitair schoonmaken, bed verschonen, kraamkamer en babykamer schoonmaken, kraamwas van moeder en baby).
Ik wil graag thuis bevallen. Wanneer moet ik de kraamverzorgende bellen en wat is haar rol tijdens de thuisbevalling?

wanneer kraamverzorgende bellen thuisbevallingDe verloskundige vertelt je wanneer je het kraambureau moet bellen als je hebt aangegeven dat je graag een thuisbevalling wilt.
borstvoeding op verzoek geven beterKan ik beter voeden op verzoek of mijn baby op gezette tijden de borst geven?

Je kunt beter op verzoek voeden omdat je de baby dan voedt op het moment dat hij wakker en alert is. Als je gaat voeden op tijd, dan ga je de baby ook wakker maken als hij slaapt en dan is hij heel slaperig waardoor hij minder goed drinkt en na een uur waarschijnlijk weer wil drinken.
baby geel na geboorte onder blauwe lampHoe komt het dat baby’s vlak na de geboorte soms geel zien? Is dat erg en wat kun je er aan doen?

Tijdens de zwangerschap heeft een baby veel rode bloedlichaampjes. Na de bevalling worden die afgebroken. De afvalstof die daarbij vrijkomt heet bilirubine. Bilirubine wordt afgevoerd via de lever. De lever gaat pas werken na de geboorte en kan die grote hoeveelheid bilirubine soms niet aan en die slaat zich dan op in de huid.
vraag zo spoedig mogelijk kraamzorg aanIk ben 6 weken zwanger van mijn eerste kindje. Wanneer moet ik kraamzorg aanvragen? Ik heb wel eens gehoord dat het heel druk kan zijn in sommige periodes en dat je dan gekort wordt op het aantal kraamzorguren.

Vraag voordat je 12 weken zwanger bent de kraamzorg aan. Anders heb je kans dat de kraamzorg vol zit. 
twee kruiken voor baby pasgeboren zomerOp alle uitzetlijsten zie ik staan dat je twee kruiken moet aanschaffen. Ik ben uitgerekend in mei, heb ik dan echt twee kruiken nodig? Eentje lijkt mij wel voldoende.

De tijd van het jaar waarin je baby geboren wordt, heeft niets te maken met of er 1 of 2 kruiken nodig zijn.