vr23062017

vrijdag 23 juni 2017

Je bent hier:Home|experts|verloskundige
verloskundige mariska vonkMariska Vonk is in 2005 afgestudeerd als verloskundige. Ze heeft al van kleins af aan verloskundige willen worden. Na een aantal jaren als waarneemster te hebben gewerkt, kreeg ze steeds meer behoefte om haar grote droom te verwezenlijken: het opzetten van een eigen verloskundigenpraktijk Het Wonder. Naast verloskundige is ze echoscopiste. Voor TipsWerkendeOuders beantwoordde Mariska vragen over zwangerschapsbegeleiding, maar ook over hoe je je het beste kunt voorbereiden op de bevalling en diverse zaken na de bevalling.

Lees hier meer vragen aan de verloskundige


redenen voor doorverwijzing naar gynacoloogIk ben zwanger en heb een goede band met mijn verloskundige. Een zwangere vriendin van me is laatst doorverwezen naar de gynaecoloog omdat ze zwangerschapsdiabetes heeft. Ik hoop niet dat ik ook doorverwezen word. Wat zijn allemaal redenen om onder controle van een gynaecoloog te komen?

Er zijn veel redenen voor een verloskundige om een cliënt tijdens de zwangerschap door te verwijzen naar een gynaecoloog. De meest voorkomende redenen zijn:
niet zwanger voelenIk ben nog maar een week overtijd, maar de zwangerschapstest liegt niet! Toch kan ik nauwelijks geloven dat ik zwanger ben, ik voel namelijk helemaal niet dat ik zwanger ben! Is dit normaal?

Sommige vrouwen krijgen al vrij snel klachten als vermoeidheid, misselijkheid, gespannen borsten en menstruatiekramp. Maar het wil niet zeggen dat als je geen klachten hebt, dat je geen goede zwangerschap hebt.

vanaf wanneer voel je je baby bewegenIk ben 14 weken zwanger van mijn eerste kindje en ik voel hem nog niet bewegen. Vanaf wanneer kun je je baby voelen bewegen?

Bij een eerste zwangerschap voelen vrouwen hun baby meestal zo rond de 20-24 weken voor het eerst bewegen. Sommige vrouwen voelen de baby veel eerder, ze hebben het dan over een gekriebel in hun buik wat op rommelende darmen lijkt.
hoe vaak naar de verloskundigeHoe vaak ga je naar de verloskundige tijdens de zwangerschap en wat wordt er dan allemaal onderzocht en besproken?

Tijdens de zwangerschap zijn er gemiddeld 15 controles. De eerste controle is rond de 9 weken zwangerschap. Je krijgt dan ook een termijnecho om te bepalen hoe lang je al zwanger bent en wat je uitgerekende datum is.
manieren van pijnstilling bij bevallingIk zie op tegen de bevalling en ben bang voor de pijn. Ik wil graag pijnstilling. Welke manieren van pijnstilling zijn er allemaal?

Het allerbelangrijkste is dat je je angsten deelt met je verloskundige. De verloskundige kan hier rekening mee houden. Door je angst te uiten, kun je ook geholpen worden. Vaak helpt het om een bevalplan op te stellen.
bloedverlies tijdens de bevallingIk ben zwanger van mijn tweede kindje. Tijdens de bevalling van mijn eerste kind ben ik ongeveer een liter bloed verloren. Ik voelde me nog lang moe, slap en futloos. Hoeveel bloedverlies tijdens de bevalling is ‘normaal’? En heb ik nu een verhoogde kans om bij mijn tweede bevalling weer zoveel bloed verlies?

Gemiddeld verlies je rond de 500 cc bloed tijdens de bevalling. Een liter bloedverlies is veel. Bij een liter ligt ook de grens. Verlies je een liter of meer, dan is de kans dat dit bij een volgende bevalling weer gebeurt groter. Je hebt dan een medische indicatie om in het ziekenhuis te moeten bevallen.

darmkrampjes pasgeboren babyIk heb het idee dat mijn dochtertje (3 weken) veel darmkrampjes heeft. Ze huilt soms erg hard en heeft af en toe ook een hard buikje. Wat kan ik doen om de krampjes te verlichten? En wanneer gaat dit over?

Darmkrampjes horen er helaas een beetje bij. Het heeft ook een functie: de darmpjes van de baby moeten wennen aan de (borst)voeding. De eerste twee-drie weken zijn de krampjes het heftigst, omdat de ontlasting nog op gang moet komen.
hechtingen na de bevallingWat kun je doen als je last hebt van je hechtingen? En na hoeveel dagen is je ‘onderkantje’ genezen na de bevalling?

Meestal zijn na een paar weken de hechtingen helemaal genezen. Na 6 weken moet je vagina goed hersteld zijn. Daarom is er 6 weken na de bevalling ook een nacontrole bij de verloskundige of gynaecoloog.
kraambedcontroles door verloskundigeWat doet de verloskundige tijdens de kraambedcontroles en wat is het verschil met wat de kraamverzorgende doet?

De kraamverzorgster doet de dagelijkse verzorging van moeder en kind. Ik zeg altijd dat de kraamverzorgster de oren, ogen en handen van de verloskundige is. De kraamverzorgster belt de verloskundige bijvoorbeeld als de baby koorts heeft, geel wordt, slecht drinkt, een te lage temperatuur heeft of te veel afvalt.
verschil babyblues postpartum depressieDe ‘babyblues’ schijnt er bij te horen. Maar wat is het verschil tussen de babyblues en een postpartum depressie? Hoe weet je dat je een postpartum depressie hebt en bij wie kun je dan terecht?

De babyblues wordt ook wel kraamtranen genoemd. Zo’n vier a vijf dagen na de bevalling zijn veel moeders emotioneel. Het hoort er een beetje bij. De kraamtranen kunnen ook overgaan in een depressie. In plaats van dat je je na een paar dagen beter voelt, ga je je steeds slechter voelen.

hoe voelen weenIk ben 39 weken zwanger van mijn eerste kindje. Ik heb geen idee hoe weeën voelen! Kun je het gevoel van een wee omschrijven? En begint een bevalling altijd met weeën?

Een wee voelt vaak als een lichte menstruatiekramp en die menstruatiekramp wordt heftiger. De weeën komen steeds regelmatiger en duren steeds langer. In het begin heb je weeën om de 20 minuten, daarna om de 10 minuten, daarna om de 5 minuten.
voorbereiding op de bevallingHoe kan ik me het beste voorbereiden op de bevalling?

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op de bevalling. Er zijn verschillende soorten zwangerschapscursussen als zwangerschapsgym en –yoga. Ook kun je samen met je partner een cursus ‘Samen bevallen’ volgen.