Ga eens naar het Zeeuws Biologisch Museum!
Ga eens naar het Zeeuws Biologisch Museum!

Ga eens naar het Zeeuws Biologisch Museum!

Bezoek een expositie

Het Zeeuws Biologisch Museum, gelegen in het natuurgebied Westhove, heeft het hele jaar door wisselexposities. Bekijk eens een tentoonstelling en maak van dichtbij eens kennis met de dieren van de Zeeuwse wateren.

Het Zeeuws Biologisch Museum heeft een collectie van ongeveer 5000 objecten, die ondergebracht zijn in 19 deelcollecties. Daar zitten hele waardevolle tussen. Het museum heeft bijvoorbeeld een prachtige verzameling opgezette zoogdieren en vogels. Een klein deel daarvan is op de bovenverdieping, in de open depot zaal voor het publiek te zien. Ook is er een uitgebreide verzameling recente en fossiele Zeeuwse schelpen. Ook de viscollectie (formalinepreparaten) is omvangrijk. Maar ook de kleinere deelcollecties bevatten tal van interessante objecten die de moeite waard zijn: fossiele beenderen, krabben en een groeiende insectencollectie.

Bezoek het Zeeaquarium

Zee en land. Dat is het kenmerkende van de provincie Zeeland.
Strijd en verbondenheid met het zeewater en het leven in de zee.
Miljarden zijn besteed om dijken te bouwen en de duinen te beschermen. Maar Zeeland is ook genieten van de zoute zeewind en krabben zoeken bij laagwater. Dat zeeleven langs de kust staat centraal in het zee-aquarium van het Zeeuws Biologisch Museum.

In 1996 is gestart met de bouw van het 11.000 liter bevattende zee-aquarium met een reconstructie van een dijk en strandpalen.
In het aquarium vindt u Kabeljauw-achtigen, Harders, een veld met Zee-anjelieren, Zeenaalden, Zeesterren, Roggen, Krabben, Kreeften en allerlei schelpdieren.
Tussen de dijkstenen vindt u wiersoorten, zoals bijvoorbeeld ‘Klappers’.

Bezoek de heemtuin “Hortus Zelandiae” van het ZBM

In de heemtuin van het Zeeuws Biologisch Museum krijgt u een overzicht van de verschillende landschapstypen van Zeeland en de planten die er voorkomen.

Achter het Zeeuws Biologisch Museum ligt sinds 1995 de 2,2 hectare grote heemtuin “Hortus Zelandiae”. De tuin is onderdeel van het museum. Tijdens een wandeling door de tuin ziet u het karakteristieke Zeeuwse landschap in een notendop.

Wat vind je er?

Fruitmix
Achter het museum ligt een terrein met hoogstamfruitbomen. Zij zijn nog jong, maar over enige tijd dragen zijn peren, appels, pruimen of kersen. Fruit uit eigen tuin, wat een weelde !

De Akkertuin
In Zeeland worden veel gewassen verbouwd, waarvan u misschien alleen het eindproduct kent. In de akkertuin kunt u deze gewassen van dichtbij bekijken.

De Dijktuin
Zeeuwse bloemdijken zijn internationaal vermaard om hun rijkdom aan plantensoorten. De combinatie van een gemengde grondsoort (zand met klei) en de begrazing door schapen door de eeuwen heen heeft hiervoor gezorgd. In de Hortus groeien o.a. de Wegdistel, Grote Kaardebol, maar ook Gewone Agrimonie en Wilde Marjolein.

De Watertuin
De kans is aanwezig dat een Groene Kikker onder de loopbrug laat merken dat hij er is, maar als bezoeker lekker lui over de leuning hangen en zoeken naar het dier is minstens zo leuk. Op een zomerse dag zijn verschillende libellen en waterjuffers te zien. Langs de oever groeien Grote- en Kleine lisdodde, Waterweegbree, Gele Lis, Kattestaart en nog vele anderen. ’s Avonds scheren vleermuizen en zwaluwen over het water, op zoek naar kleine insecten.

De Moerneringstuin
Door het wegsteken van veen, het ‘moerneren’, ontstond een hollebollig landschap. Een goed voorbeeld is de Yerseke Moer, maar ook het platteland van Walcheren. Er kunnen planten groeien met wonderlijke namen zoals Knoopkruid, Vroegeling, Zulte en de Grote ratelaar.

De Moerastuin
Zeeland heeft vele moerassen gekend, vooral voordat er werd ingepolderd en gemoerneerd. Planten die hier groeien zijn onder meer de Waterweegbree, Gele lis, Dotterbloem egelskop en nog een aantal van die fraaie namen.

De Boerderijtuin
De vorm van deze tuin is overgenomen van een oude Zeeuwse tuin in de Zak van Zuid-Beveland. De tuin is op te delen in een siergedeelte en een gebruiksgedeelte. In het gebruiksgedeelte groeien verschillende kruiden en groentes. In het siergedeelte staan sierplanten zoals Sedum, Goudsbloem en Geranium.

De Vliedberg
Vliedbergen zijn ooit gebouwd als vluchtplaats tegen het water. Later werden ze door rijke boeren voorzien van een houten, en later stenen, versterking. Van die zgn.’kasteelbergjes’ zijn er in de loop van de jaren veel verdwenen. Op Walcheren liggen er nog zo’n twintig in het landschap verspreid.

De Duintuin
Deze tuin is het snelst gegroeid sinds de aanleg. Vooral Helm heeft zich goed gevestigd. Bezoekers lopen vaak meteen naar deze tuin, omdat je vanaf het duin een goed uitzicht hebt.

De Vlindertuin
Icarus-blauwtje, Gamma-uiltje, Sint Jacobsvlinder, Oranje luzernevlinder en Distelvlinder… Het zijn maar een paar namen van vlindersoorten die deze tuin bevolken. Vooral de Oranje luzernevlinder is zeldzaam. Natuurlijk beperken de vlinders zich niet tot deze tuin; door de hele Hortus is het gefladder van de dieren te zien…

De Insectentuin
In deze tuin zijn vele insectenlokkende planten aangebracht, zoals bijvoorbeeld klimop. Naast uitheemse planten zoals Citroenlijm, is er ook gebruik gemaakt van inheemse planten zoals Grote Engelwortel en Hop.

Dit is slechts een overzicht van wat onze tuinen u te bieden hebben. Omdat de Hortus het gehele jaar geopend is, zorgt elke jaargetijde voor een eigen, unieke beleving voor zowel kinderen als volwassenen.

Rust even uit in het lunchcafé van het museum
Onder het genot van een hapje of drankje even bijpraten in het lunchcafé of in de zon op het terras.

Rondleidingen en roofvogelshows
Als u extra nieuwsgierig bent naar het verleden van het kasteel Westhove en de planten en de dieren in het natuurgebied, neem dan deel aan een rondleiding. Ook verzorgt een valkerij in de zomermaanden roofvogelshows.

Wandel in de bossen en duinen van kasteel Westhove
Het kasteel en de buitenverblijven herinneren aan de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw.
In die tijden maakte Westhove haar bloeiperiode door.
Westhove heeft niet alleen een rijke historie: het kasteel is gelegen in een schitterend natuurgebied in de Manteling van Walcheren.
Parken, bossen, duinen en strand, vlak bij elkaar.

Uitwaaien op het strand
Op een steenworp afstand van het Zeeuws Biologisch Museum vindt u het Zeeuwse strand om lekker uit te waaien.

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.