di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|baby's en kinderen|Krentenbaard (impetigo): symptomen, incubatietijd en behandeling

Krentenbaard (impetigo): symptomen, incubatietijd en behandeling

Beoordeel dit item
(1 Stem)

symptomen_krentenbaard.jpgKrentenbaard komt regelmatig voor bij baby's en jonge kinderen, maar ook volwassenen kunnen deze zeer besmettelijke bacteriële huidinfectie krijgen. De bacteriën komen het lichaam komen het lichaam binnen via de huid die beschadigd is door bijvoorbeeld een wondje of insectenbeet. Krentenbaard (impetigo) ontstaat meestal rond de mond en neus en tussen de beentjes.

Symptomen van krentenbaard

  • De huid wordt rood en er ontstaan groepjes blaasjes
  • De blaasjes gaan later open en laten steeds groter wordende vochtige rauwe plekken achter
  • Als de blaasjes indrogen ontstaan er gelige korsten die jeuken

Incubatietijd krentenbaard

Één tot enkele dagen

Behandeling krentenbaard

Als je niets aan krentenbaard doet, kunnen de korsten weken of zelfs maandenlang blijven. Wanneer je vermoedt dat je baby of kind krentenbaard heeft, dan kun je het beste naar de huisarts gaan. Voor de behandeling van krentenbaard zal een antibacteriële crème worden voorgeschreven die enkele malen per dag op de rauwe plekken en blaasjes moet worden aangebracht. Soms krijgt een kind ook antibioticum.

Besmettelijkheid krentenbaard

Zolang er vocht uit de blaasjes komt, is je kind besmettelijk. Hou je kind dan uit de buurt van andere kinderen. Hou beddengoed, washandjes en handdoeken van je zieke kind apart. En laat je kind zijn handen steeds zeer goed wassen.

Complicaties krentenbaard

Complicaties bij krentenbaard bij baby's en kinderen ontstaan vooral door krabben van de rauwe plekken waardoor zeer ernstige infecties kunnen ontstaan. Laat je kind dan ook niet krabben. Zorg ervoor dat de nagels zeer kortgeknipt zijn en schoon.

Krentenbaard en school/kinderdagverblijf

Baby's en kinderen met krentenbaard moeten vanwege de besmettelijkheid van deze ziekte thuisblijven. Ze kunnen weer naar school wanneer alle wondjes zijn ingedroogd of 2 dagen na het starten van een antibioticum kuur.

Lees meer over ziek zijn bij baby's en kinderen

Lees meer over kinderziektes