di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|baby's en kinderen|Pseudokroep of valse kroep bij baby's en kinderen

Pseudokroep of valse kroep bij baby's en kinderen

Beoordeel dit item
(1 Stem)

symptomen_pseudokroep_bij_baby.jpgPseudokroep ook wel valse kroep genoemd is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen, in buurt van de stembanden. Het veroorzaakt een vernauwing van het strottehoofd. Pseudo kroep komt vooral voor bij baby's en kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar. Meestal is pseudokroep niet ernstig. Een enkele keer ontstaan er ernstige ademhalingsproblemen en is het nodig dat er direct medisch wordt ingegrepen. Dit komt met name voor bij kinderen met astma.

Baby's en kinderen hebben eerst vaak alleen klachten van verkoudheid. Meestal treedt een aanval van pseudokroep op aan het einde van de avond of het begin van de nacht. Je kind wordt dan huilend wakker door een benauwd gevoel. Het kan moeilijker ademhalen en wordt hierdoor bang en gaat huilen wat de klachten weer verergerd.

Symptomen pseudokroep / valse kroep

  • Verkoudheid
  • Hoorbare ademhaling
  • Aanhoudende zeehondenblaf hoest
  • Hese stem

Ernstige symptomen pseudokroep

  • Moeilijke ademhaling
  • Snelle ademhaling
  • Verkleurde tong of huid

Het belangrijkste dat je als ouders kunt doen, is je kind op schoot nemen en geruststellen. Raak vooral niet in paniek, want je draagt deze angstige gevoelens over op je kind wat de benauwdheid nog verder zal verergeren. Een vochtige omgeving zoals de badkamer met een lopende douche of buitenlucht helpt meestal.  Je kunt ook met je kind in een gevuld bad gaan zitten. Als je kind overstuur blijft, kan afleiden ook goed helpen om je kind rustiger te krijgen en daarmee de aanval te doen afnemen (bv. knuffeltje of favoriete tv-filmpje). Een aantal duurt meestal een paar uur en kan zich in de nachten erna herhalen. Heeft je kind pseudokroep, hang dan een vochtige handdoek over een stoel in de slaapkamer van je kind. Soms helpt het ook om je kind vlak voor het slapen gaan uitgebreid te laten badderen. Na een paar dagen is je kind volledig hersteld. De eerste keer een pseudokroep aanval meemaken is voor de meeste ouders een beangstigende ervaring. Toch is het vrijwel nooit ernstig. Hou je kind echter goed in de gaten. Vertrouw je het echt niet, of heeft je kind astma neem dan direct contact op met de huisartsenpost of ziekenhuis. Er zijn kinderen die bij vrijwel iedere virusinfectie pseudokroep-achtige verschijnselen ontwikkelen. Als ouder weet je na de eerste keer in ieder geval exact hoe te handelen. Na verloop van tijd, meestal rond 5 jaar, groeit je kind hier overheen.

Lees hier meer over kinderziektes met vlekjes

Lees hier meer over hersenvliesontsteking.

Lees hier meer over de symptomen van verkoudheid bij baby's en kinderen.

Lees hier meer over de symptomen van griep bij baby's en kinderen.

Lees hier meer over de symptomen van buikgriep bij baby's en kinderen.