di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kinderyoga|Cocoonen

Cocoonen Speciaal

Beoordeel dit item
(15 stemmen)
cocoonenNog niet eens 5 weken meer te gaan en ik merk dat ik echt begin te “cocoonen”. Buurvrouw wil je iets drinken? Nee heel lief, maar bedankt, Sebas ligt net in bed, manlief is er niet en ik kruip er vroeg in vanavond....Voordat ik in bed duik, zit ik te zwijmelen op de muziek van Rod Steward. Zo gezellig. Zo knus zo in mijn eigen cocon.

Kleuter sportweek

Op maandagmiddag start de sportweek. Er komen verschillende basisscholen met hun kleutergroepen. Bij aankomst worden de kinderen verdeeld en gaan ze elk naar een sportonderdeel. De kinderyogayogalessen en verschillende kaartjes van Helen Purperhart liggen klaar. In het begin houd ik de kaartjes erbij en op woensdag merk ik dat ik de yoga lessen uit mijn hoofd doe. De kaartjes laat ik dan nog zien, om de kinderen een beeld te geven welke kinderyogaoefening we gaan doen. In het begin veel “dierenkaarten”, later meer “energizers” en aan het einde van de week gebruik ik ook veel de “massagekaarten” van Helen. Zo te zien hebben de kinderen het erg na hun zin tijdens de sportweek.

Sport collega's

In deze sportweek maak ik kennis met collega's van voetbal, tennis, judo, korfbal en dans. In 1 van de lunchpauzes luister ik naar een mooi waar gebeurd verhaal over de elfstedentocht die een vrouwelijke collega heeft uit gereden in de jaren 90. Prachtig, ik krijg er kippenvel van. Ze vertelt dat ze in de laatste groep kon starten en rond half 12 's avonds dankzij het licht van de maan over de finish komt. We zitten op een sportveld middenin Enschede in de schaduw, op een prachtige zomerse dag.

30 weken echo

In het Vrouw Kind Centrum in Enschede, worden we verwacht voor een 30 weken echo. Samen met man en Sebas gaan we er naar toe. Op de echo zien we de bovenbenen, de hoofd en buikomtrek. Een mooie foto wordt van het knipogende gezichtje afgedrukt.......He! Zeg ik tegen mijn man, de baby lijkt op een 30 weken echo van Sebas...verbaasd, verliefd en glimlachend kijken we naar onze baby op de echo. Wat is hij of zij mooi! Als Sebas de foto ziet, geeft hij er een kus op! Het vierde gezinslid komt zo al een stuk dichterbij.

Afscheid

We nemen afscheid van een student uit Zuid-Korea, omdat we 6 maanden haar gastgezin geweest zijn. In de afgelopen maanden poten we bloembollen, ziet ze het bos en kasteel, durft ze na even aarzelen koeien te aaien, proeft ze kaas, speelt ze met Sebas en proeft pannenkoeken en appeltaart. We nemen afscheid en de volgende dag emailt ze dat ze weer veilig terug in Seoul is en Nederland en de stroopwafels nu al mist.

De Zee

In augustus gaan we een midweek naar de zee. De verloskundige die ook Sebas ter wereld heeft geholpen, vraagt me als we op controle zijn of we mooi weer besteld hebben. Nee nog niet is mijn antwoord. Dat doe ik gelijk dan maar, want in Nederland is dat meestal een verrassing. We hebben heerlijk weer en Sebastiaan vindt het zand en de zee super. Bedankt voor de tip verloskundige! Voor ons is het verblijf aan de zee echt heerlijk, we zouden haar wel als buur willen hebben.

Zwangerschapsyoga

De poweryoga bij Ank was voor de zomervakantie gestopt. En zoals de 1 verslaafd kan zijn aan hardlopen, ben ik het aan yoga. Na even wat googelen in de omgeving kwam een Yogastudio in Twente naar voren. Daar ben ik half augustus zwangerschapsyoga gestart. Veel oefeningen met ademhaling, om ontspannen te worden. Nou en dat werd ik. Heerlijk. Yoga is echt mijn ding. Mijn man stapt liever op een mountainbike. Hou ik ook van, maar is nu even niet te doen met een buik die steeds groter groeit. Ach ja straks weer plannen genoeg. Nu eerst even lekker cocoonen.
kinderyogakaart_vlinder

KINDERYOGA: VLINDER


– Je bent een rups. Je hebt je buik helemaal rond gegeten.
– Maak een veilig, zacht en warm plekje voor jezelf. Wikkel zijden draadjes om je heen en rust uit.
– Je bent nu heel dicht bij jezelf. Het wordt stil in je cocon.
– Je doet het deurtje open en kruipt eruit. Je bent nu veranderd in een vlinder.
– Sla je vleugels open en fladder weg. Hoe voelt het om te veranderen?
–Adem rustig in en uit
Hoe voelt het om een vlinder te zijn?

Deze "Vlinder" Kinderyogakaart komt uit de Kindermeditatiekaarten van Helen Purperhart. "De fantasierijke, geleide meditaties zijn een aanzet tot bewustwording bij kinderen vanaf 7 jaar te bevorderen. Iedere meditatie neemt het kind mee naar een plek in zichzelf, waar het tot rust komt en veiligheid en zelfvertrouwen vindt en antwoorden op vragen krijgt. Zo leert het om opnieuw te kijken naar situaties in het dagelijks leven en om zichzelf te ontdekken. Ook volwassenen kunnen de kaarten gebruiken, met hetzelfde resultaat."

Bij yoga is het erg belangrijk je eigen grens aan te voelen. Blijf niet langer in een houding dan prettig voelt. Forceer niet, maar geniet.

***

Geschreven door Karin de Boer (Tijger en Draakjes Kinderyoga), moeder van Sebastiaan (2 jaar)

Helen Purperhart is de lerares van de kinderyogaopleiding die Karin heeft gevolgd en heeft toestemming gegeven om de Kinderyogakaarten, die zij heeft ontworpen te gebruiken voor deze serie artikelen (zie www.kinderyoga.nl).

Lees hier meer kinderyogatips van Karin de Boer

Lees hier meer over overgewicht bij kinderen

Lees hier meer over een gezond kindergebit

Meer in deze categorie: « EK Kinderyoga Liefde »