di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kinderyoga|EK Kinderyoga

EK Kinderyoga Speciaal

Beoordeel dit item
(13 stemmen)
kinderyoga_vliegenVia facebook wisselen kinderyogadocenten ideeën, lessen en tips omtrent kinderyoga uit. Zo lees ik van een collega; “vraag de kinderen een week van te voren in het oranje te komen”. Leuk idee, dat doe ik! Op woensdagmiddag geef ik kinderyoga en zie ik de kinderen in het oranje verschijnen. De jongste heeft zelfs de Nederlandse vlag op de zijn wang!

Warming up kinderyoga

Van te voren zoek ik de muziek bij de les. Deze keer voetbalmuziek....Het eerste nummer is “To Brasil”. Enthousiaste muziek met een flinke beat. We gaan op weg als supporters naar het stadion. Ook ik doe mee, maar haak met mijn baby in de buik halverwege het nummer al af. Als de muziek is afgelopen is onze ademhaling duidelijk hoorbaar......Buiten adem zoeken we het matje op....even zitten. Ik vraag de kinderen hun ogen te sluiten (hoeft niet) en te letten op hun ademhaling.

In de ban van het voetbal!

We doen houdingen van de Leeuw van Oranje, de wave en bakken in een massage oefening oranjekoekjes. Dan willen de kinderen graag samenwerkingsoefeningen doen. Hierop volgt de muziek “Equador” waarop ze hun eigen creativiteit laten zien. Een voetballer, scheidsrechter of supporter. We maken schoppen in de lucht, we draaien met onze armen, maken goals en juichen! Aan het eind van de les, heb ik een harde buik. Een teken dat ook ik hard genoeg gejuicht heb....We nemen afscheid, ik stop nu met het geven van kinderyoga met 25 weken zwangerschap.

Buikje wordt Buik en Kriebel wordt Trappel

Tot eind juni volg ik poweryoga op mijn eigen manier. Mijn yogalerares Ank zegt me “ goh je buik is mooi gegroeid.” Tijdens de oefeningen als ik naar beneden buig zie ik dat mijn buik mooi naar voren bolt. Als de meditatie aan het eind van de les volgt, trappelt de baby in mijn buik, even een moment met zijn tweeën en als we daarna thee krijgen op onze mat, voel ik me zo relaxt. Ontspannen ga ik naar huis en geniet ik na als ik het bed inkruip.

Kussende Prins

Op een ochtend in het weekend kijken we samen een sprookje op tv. We zien een prins die het hart van een prinses veroverd. Hij pakt haar vast en kust haar op de mond. Sebas die naast me ligt veert op. Een hele dikke kus krijg ik ook op mijn mond. Met 2 jaar weet hij al goed hoe je het zoenen doet.

Sportweek voor kleuters in Enschede

Al gauw komt begin juli in zicht, de week dat ik kleuteryoga in Enschede ga geven. Op 5 dagen wordt op sportvelden in Enschede sport aangeboden aan kleuters in een doordraai systeem. Zo komen voetbal, korfbal, tennis, dans, judo en kinderyoga aan bod. De kleuters komen in groepjes van 6 tot 10 kinderen die telkens ongeveer 15 minuten per sportonderdeel bovengenoemde sporten uitoefenen. Het weekend ervoor zie ik goede weerberichten! Wauw, ik heb er zin aan!

Zonnebrillen en telefoons dat “Klingt” zo lekker

Een zonnebril draag ik vaak niet langer dan een seizoen. Niet doordat ik hem verwissel voor de laatste looks, maar omdat ik er zelf meestal of op ga zitten, staan, vergeet of verlies. Nu Sebas er is, neemt dat risico op een nieuwe zonnebril alleen maar toe. De bril van een maand oud, wil hij graag opzetten en prompt komt hij aanlopen met mijn zonnebril waar de poot van af is gebroken. Maar ik ben zelf nog een tikkeltje extremer. Na het boodschappen doen, zet ik Sebas veilig in de autostoel. En leg ik ...juist.... mijn bril op het dak. En ik rijd weg..kling...mmm zal wel een tak zijn. Een minuutje verder realiseer ik me...ah dat was de zonnebril die ik zojuist had gekocht.....zo snel was ik nog niet eerder aan een nieuwe toe, gelukkig zijn er nu goedkope modelletjes in de uitverkoop. Lucky me! Mijn zusje belt me een week later en verteld me een verhaal dat zij haar mobieltje...juist ook op het dak van haar auto had gelegd....Kling...Goh bekend verhaal lach ik...zit zeker in onze kant van de familie.

Kinderyoga tipkinderyogakaart vliegen

VLIEGEN

– Je ligt op je rug. Je partner staat voor je.
– Je zet je voeten in de liezen van je partner. Pak elkaars handen vast.
– Til je partner met je benen omhoog. Strek langzaam je benen.
– Je partner spreidt zijn armen. Breng je partner weer omlaag.

Deze "Vliegen" Kinderyogakaart komt uit de Yogaspelkaarten van Helen Purperhart. "Het gaat om samenwerken,afspraken maken en elkaar vertrouwen en respecteren."

Bij yoga is het erg belangrijk je eigen grens aan te voelen. Blijf niet langer in een houding dan prettig voelt. Forceer niet, maar geniet.

***

Geschreven door Karin de Boer (Tijger en Draakjes Kinderyoga), moeder van Sebastiaan (2 jaar)

Helen Purperhart is de lerares van de kinderyogaopleiding die Karin heeft gevolgd en heeft toestemming gegeven om de Kinderyogakaarten, die zij heeft ontworpen te gebruiken voor deze serie artikelen (zie www.kinderyoga.nl).

Lees hier meer kinderyogatips van Karin de Boer

Lees hier meer over overgewicht bij kinderen

Lees hier meer over een gezond kindergebit