di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kinderyoga|Tijgers en Draakjes Kinderyoga gaat van start!

Tijgers en Draakjes Kinderyoga gaat van start!

Beoordeel dit item
(6 stemmen)

kinderyoga kaartenYahoek Yahai

– Je staat rechtop
– Strek je armen omhoog en roep "Yahoek!"
– Buig door je knieën, breng je armen omlaag en naar achteren en roep "Yahai!"
– Doe dit een paar keer
Bedenk je eigen woorden

Deze "Yahoek Yahai" Kinderyogakaart komt uit de Energizerkaarten van Helen Purperhart. "Ze helpen o.a. om je vermoeidheid te laten verdwijnen of een onrustige sfeer in de klas of in het gezin te doorbreken. Er ontstaat weer een gezellige sfeer."

Bij yoga is het erg belangrijk je eigen grens aan te voelen. Blijf niet langer in een houding dan prettig voelt. Forceer niet, maar geniet.


Column:

Woensdagmiddag is het tijd voor de kinderyoga. Het zaaltje ligt een beetje verscholen in de groene sportvelden. Een fijne inmiddels helemaal groene plek. 2 kinderen een broer en zusje voor de eerste kinderyogales en hun moeder. Zij deed ook mee. Het eerste kwartier was ik zenuwachtig....Ik nam ze mee naar het strand, waar we de krab, de zeester en de golven nadeden. De kinderen en hun moeder waren enthousiast en ook ik was aan genieten. De jongen als krab op de foto. Er volgde een meditatie, waarin ik een verhaal vertelde, waarvoor ze de ogen sluiten (hoeft niet) en op een yogamatje mochten liggen. Met een positief gevoel naar huis, wat een heerlijk vak!

Opgeladen

Nu kwam de module Meditatie als onderdeel van de opleiding aan bod. Deze module wordt gegeven door Rosalinda Weel. Op een zondag in april in Almere. De ochtend was intensief, interessant en voor mij vernieuwend. Rosalinda vertelde veel, deed oefeningen voor, die we mee mochten doen. Een prettige afwisseling van theorie en praktijk. 'S middags landde de lesstof meer en aan het eind van de dag was ik helemaal “relaxed”. Maandagochtend werd ik opgeladen van binnen en buiten wakker. Ook dinsdag voelde ik me helemaal “chill”.

Visualisatie

Een onderdeel van de kinderyoga is visualisatie. Bijvoorbeeld een verhaal vertellen met daarin een regenboog en de kleuren van de regenboog die naar je toe schijnen.
We kregen van Rosalinda een opdracht mee voor de zondag erop: schrijf je eigen meditatie met hierin o.a. visualisatie en neem je medecursisten mee op droommeditatie.

Schuddebuiken

In de supermarkt brengt Sebas met zijn paps een kratje bier en wat lege flessen naar de flessenmachine. Sebas mag op het bonnetje drukken. Hij kijkt er een beetje vreemd naar. Maar ok. Even later klimt hij uit de boodschappenwagen en sprint hij de supermarkt rond. Paps en mams volgen hem met hun ogen en benen. Hij gaat die gang in, stopt even bij de kazen en als paps of mams in de buurt komt, rent hij weer verder.......waar is hij nou? Ineens zie ik zijn schoentjes, benen en billen uit de flessenmachine waar je kratjes bier kan inleveren uitsteken. De schrik slaat in mijn hart, straks wordt hij naar binnen gelanceerd. Gelukkig kan ik hem op tijd bij de billen vast pakken en hem uit de flessenmachine halen. Een ouder echtpaar ziet het en samen schuddebuiken we. Hahahaha....Nog goed dat hij retour komt, zegt 1 van ons.

De Nationale Sportweek; doe de 360

Via via hoorde ik dat eind april de nationale sportweek werd georganiseerd. Toen ik een email stuurde om te vragen of ik Kinderyoga mocht geven, bleek na overleg dat ik een maandag- en dinsdagmorgen in Enschede Kinderyoga voor kinderen van 2 tot 6 jaar mocht geven. Op een door hen geregelde locatie, bij een speeltuinvereniging. De Kinderyoga was dan 1 onderdeel van een zeskamp. Hierbij was een doordraai systeem van 15 minuten bedacht.

Kinderyoga voor kinderen van 2 tot 6 jaar

Aan kinderen van 2 en 3 jaar oud had ik nog niet eerder kinderyoga gegeven. In Almere vroeg ik of ze tips hadden. Een kwartier voor jonge kinderen is prima. Ik schafte nog gauw in het winkeltje van Helen, de “Energizer Kaarten” aan, waar kinderyoga oefeningen op staan die o.a. je energie laat stromen en je oppeppen. En waarmee je het thema “360” mooi mee kan doen. Vond het super om mee te werken aan de sportweek. In de les laat ik kinderen ook zelf kinderyogakaarten uitzoeken.

kinderyoga van start

Yogababy

De Kinderyogaopleiding die ik vorig jaar gestart ben nadert zijn afronding. Vele zaterdagen en zondagen naar Almere gereden, yoga oefeningen gedaan, stage gelopen, elke week doe ik yoga oefeningen met de kleine kriebelaar in mijn buik. Zou het effect hebben op onze baby? Door het doen van de wekelijkse poweryogales, de meditatie oefeningen en de opleidingen merk ik dat ik mezelf goed kan “opladen”. Nieuwe energie aanboren en doorgeven aan de kinderen op de kinderyoga. Ik geniet, ik oefen inmiddels een heerlijk vak uit en onze baby beweegt met me mee!

***

Geschreven door Karin de Boer (Tijger en Draakjes Kinderyoga), moeder van Sebastiaan, bijna 2 jaar.

Helen Purperhart is de lerares van de kinderyogaopleiding die Karin heeft gevolgd en heeft toestemming gegeven om de Kinderyogakaarten, die zij heeft ontworpen te gebruiken voor deze serie artikelen (zie www.kinderyoga.nl).

Lees hier meer kinderyogatips van Karin de Boer

Lees hier meer over overgewicht bij kinderen

Lees hier meer over een gezond kindergebit

Lees hier meer over belastingtips voor werkende ouders.