wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kinderziektes|Vijfde ziekte: je kind heeft zeer rode wangen

Vijfde ziekte: je kind heeft zeer rode wangen

Beoordeel dit item
(51 stemmen)

vijfde_ziekte_rode_wangen_kind.jpgDe vijfde ziekte begint met felrode wangen met grillige roze-rode vlekjes en koorts. De ziekte treedt meestal op bij kinderen ouder dan 2 jaar (meestal bij kinderen van 4 tot 10 jaar). Het is een onschuldige virusziekte die meestal zonder complicaties verloopt. De vijfde ziekte komt het meest voor in het voorjaar en de vroege zomer.

De incubatietijd is vier tot veertien dagen. De vijfde ziekte is een licht besmettelijke ziekte en wordt overgedragen via hoesten en praten via druppeltjes de lucht.

Symptomen:

- Felrode wangen en bleek rond de mond
- Koorts
- Na één tot vier dagen huiduitslag op armen en benen en soms romp
- Heel soms gewrichtspijn

De uitslag kan licht jeuken. Soms zijn er zoveel vlekjes dat de hele huid roze-rood ziet. De uitslag is feller na een warm bad, ook wanneer de uitslag al is verdwenen kan deze weer zichtbaar worden na een warm bad. De uitslag is na een dag of tien meestal verdwenen.

Wanneer je kind lijdt aan een bloedziekte en je vermoedt dat het de vijfde ziekte heeft, neem dan contact op met je huisarts. Zwangere vrouwen die de vijfde ziekte oplopen hebben een zeer kleine kans op een miskraam, met name tot 20 weken zwangerschap is de ziekte gevaarlijk. Probeer je zieke kind daarom uit de buurt van zwangere vrouwen te houden. Ben je zwanger en ben je in contact gekomen met een kind met de vijfde ziekte neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

Je hoeft niet naar de huisarts wanneer je vermoedt dat je kind de vijfde ziekte heeft, maar wanneer je je zorgen maakt over de gesteldheid van je kind, dan neem je uiteraard contact op met je huisarts. Ga niet zelf naar de huisarts, vanwege het risico voor besmetting voor zwangere vrouwen. Waarschuw altijd het kinderdagverblijf, crèche of school dat je kind vijfde ziekte heeft vanwege de risico's voor zwangere vrouwen. Je kind mag naar kinderdagverblijf, crèche of school als het zich niet ziek voelt omdat de besmetting al plaats gevonden kan hebben.

Lees hier meer over kinderziektes met vlekjes

Lees hier meer over de zesde ziekte

Lees hier meer over mazelen

Lees hier meer over rode hond

Lees hier meer over roodvonk

Lees hier meer over waterpokken

Lees hier meer over hersenvliesontsteking