di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Kinderziektes|Zesde ziekte: plotselinge hoge koorts bij kinderen

Zesde ziekte: plotselinge hoge koorts bij kinderen

Beoordeel dit item
(29 stemmen)

foto_uitslag_zesde_ziekte_romp.jpgDe zesde ziekte is een virusziekte die bij jonge kinderen vaak voorkomt. Het is een kinderziekte, wat inhoudt dat als je deze ziekte eenmaal hebt gehad je er de rest van je leven immuum voor bent. De ziekte kenmerkt zich door plotselinge hoge koorts, die drie tot vier dagen duurt. Vervolgens verschijnt er een huiduitslag met kleine roze/lichtrode vlekjes die zich verspreid naar het hoofd en de romp.

De incubatietijd is ongeveer vijf tot vijftien dagen.

Symptomen:

- Plotselinge hoge koorts tot 40 graden Celsius, deze hoge koorts hoge koorts kan in principe geen kwaad en hoeft niet onderdrukt te worden. Enige mogelijke risico bij plotselinge hoge koorts zijn koortsstuipen. Wees hierop alert. Blijf in dat geval rustig. Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat je kind zich niet bezeerd en zich niet verslikt. Leg je kind daarom op zijn zij met het hoofd naar beneden en bel vervolgens de huisarts of doktersdienst. Een koortstuip is erg naar om mee te maken, maar gaat redelijk snel weer voorbij. Het wordt veroorzaakt door het snel oplopen van de temperatuur en komt vooral voor bij jonge kinderen tussen de 3 maanden en 5 jaar. Lees hier meer over koortsstuipen bij baby's en kinderen.

Soms:

- Hoesten
- Oorpijn
- Opgezette lymfeklieren in de hals
- Lichte diarree

Na een dag of vier gaat het volgende stadium van de ziekte in. De temperatuur is dan plotseling weer normaal.

- Er verschijnen kleine roze/lichtrode vlekjes in het gezicht en later ook op de romp. De uitslag jeukt niet en trekt binnen een dag of twee, drie weg.

Je kind geneest over het algemeen snel van de zesde ziekte. Wanneer je je zorgen maakt over de gesteldheid van je kind, neem dan contact op met je huisarts. Er bestaat geen geneesmiddel tegen de zesde ziekte. De zesde ziekte is in tegenstelling tot de  vijfde ziekte niet gevaarlijk bij een zwangerschap!

Lees hier meer over kinderziektes met vlekjes

Lees hier meer over de vijfde ziekte

Lees hier meer over mazelen

Lees hier meer over rode hond

Lees hier meer over roodvonk

Lees hier meer over hersenvliesontsteking

Lees hier meer over waterpokken