vr19012018

vrijdag 19 januari 2018

Je bent hier:Home|Gezondheid|Voeding-overgewicht|Beweging Kind overgewicht

Beweging Kind overgewicht

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
fietsvakantie.jpgElk jong kind beweegt van nature veel . Ze kunnen vaak geen minuut stil zitten. Jonge kinderen kunnen uren buiten spelen en zijn bijna altijd druk in hun spel. Als een kind ouder wordt dan wordt het  hierin afgeremd door het moeten stilzitten op school en thuis door de vele  uren die worden doorgebracht met computerspelletjes en uiteraard het kijken naar de televisie.

De meeste kinderen ploffen dan ook neer op de bank zodra ze thuis komen en zetten de  tv aan of ze duiken achter de computer. Meer dan 4 uur  achter een beeldscherm is meer regel dan uitzondering. Als je kind een tv  of  pc op de kamer heeft dan zitten ze er vaak ongemerkt nog langer achter. Helaas is buiten spelen vandaag de dag gewoon niet meer zo vanzelfsprekend maar door je kind een beetje aan te sturen kan het weer een gewoonte worden. Weet ook dat beweging een grote invloed op de ontwikkeling van kinderen heeft. Dit is op zowel  sociaal, emotioneel als lichamelijk vlak .Kortom je kind heeft er alleen maar baat bij.

Gymles

De meeste dikke kinderen hebben bij voorbaat al een hekel aan sporten . Ze  worden vaak gepest met hun overgewicht door leeftijdgenoten. Een kind met overgewicht ervaart bovendien vaak dat het minder goed meekomt tijdens een gymles  of een  inspannend spel. Het is absoluut niet zo dat ze niet in  beweging willen komen maar ze moeten niet het gevoel hebben dat ze er minder goed in zijn  en daar op af gerekend worden of eigenlijk al weten dat ze iets niet kunnen.
DIt is funest voor hun zelfvertrouwen. Het bewegen moet gewoon leuk en spelenderwijs gaan. Helaas komt het nog steeds voor dat de gymleraren de kinderen hun eigen team  mogen bepalen door hun teamgenoten zelf  omstebeurte te kiezen, De kinderen die normaal niet helemaal mee kunnen komen worden meestal als laatste gekozen.  Dit zou echt verboden moeten worden! Niemand vind het leuk om laatste nog op dat bankje te zitten en te weten dat eigenlijk niemand op ze  zit te wachten… Een gymles wordt op die manier steeds meer iets om tegen op te zien.

Lees hier meer over voedingsproblematiek bij kinderen

Oplossing?

Zou het niet fantastisch zijn dat op alle basischolen bepaalde dingen al bewegend wordt aangeleerd.  Laat ze springend de tafels leren , uitrekenen hoe vaak groepje A zijn knieen omhoog heeft gedaan ,minus het aantal keren dat groepje B op de grond is gaan zitten en weer ging opstaan. Of misschien is er ruimte voor een schooltuin. Zo leren ze gelijk de basis over over gezonde voeding  .Uiteraard moet de tuin onderhouden worden. Zo vang je dus met gemak 2 vliegen in 1 klap.
Waarom zouden kinderen d ehele dag stil moeten zitten op school en alleen in de pauze hun energie mogen proberen kwijt te raken. Natuurlijk moet dit niet storend zijn maar met een beetje creativiteit kun je kinderen veel meer in beweging krijgen. Dit zou zo goed zijn om een betere conditie te krijgen en zelfs de kinderen die dit niet nodig hebben kunnen  misschien hun “overtallige” energie op deze manier ook kwijt. En ach..iedereen is gebaat bij een betere conditie nietwaar?

Eigen gedrag?

Waarom worden kinderen steed vaker met de  auto naar school gebracht? Is dat omdat de ouders altijd haast hebben om zelf ergens op tijd te komen of  hebben ze zelf geen zin om op de fiets te stappen. Ook naar de sportvelden/zaaltjes worden kinderen massaal  heen gebracht en weer gehaald met de auto..
Ik steek mijn hand in eigen boezem…Ik snap heel goed dat wij als ouder bepaalde keuzes maken maar dat wil niet zeggen dat het altijd de juiste zijn,
Boodschapje doen of kinderen ophalen? Ga met de fiets of te voet. Natuurlijk laat je je kind zoveel mogelijk zelf lopen of fietsen. Geef het goede voorbeeld, wees geduldig en moedig aan met positieve feedback.

Waarom zou je als ontspanning met je gezin achter een tv kruipen. Het zou zo leuk zijn om samen te fietsen ,het bos in te gaan of af en toe  te gaan zwemmen. Je hebt een stuk leukere gesprekken dan als je achter een beeldscherm hangt, zelf het goede voorbeeld geven helpt je kind ook bepaalde dingen als gewoon te ervaren en kinderen kopieren ons altijd! Ga jij op de fiets naar je werk dan is het voor hem.haar ook gewoon om op de fiets naar de sportvereniging of school te gaan.

Hoeveel beweging heeft een kind nodig?

Laat je kind elke dag ten minste 1 uur bewegen, ook bij slecht weer. Dat lukt makkelijk als hij naar school loopt of fietst en buiten speelt. Daarnaast is het goed om 2 x per week extra veel te bewegen. Bijvoorbeeld voetballen, zwemmen ,streetdance of turnen.

Redenen waarom bewegen zo goed is voor kinderen!
Bewegen zorgt ervoor dat kinderen zich fit en energiek voelen
Bewegen op school zorgt ervoor dat  kinderen zich vaak daarna weer veel beter concentreren
Bewegen  zorgt voor een goede nachtrust
Bewegen is goed voor de motoriek
Bewegen kan heel leuk zijn!
Bewegen is enorm goed voor de spieren en verbetert de conditie
Het is de remedie tegen overgewicht!

Geschreven door Ingrid Koopman-Mak oprichtster van SLIM KidZ, zelf moeder van drie kinderen en gediplomeerd gewichtsconsulent. 

Lees hier meer over voedingsproblematiek bij kinderen

Lees hier meer over gaatjes voorkomen in kindergebitten