di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips
Tips over ouderschapsverlof en belastingtips

Belastingtips (35)

Beoordeel dit item
(5 stemmen)

papa_met_2kinderen_op_bank.jpgMaak bij je belastingaangifte gebruik van alle heffingskortingen waar je recht op hebt als werkende ouder(s). Dit levert je al snel meer dan duizend euro voordeel op. Het is natuurlijk zonde om geen gebruik van te maken van kortingen als de kindgebonden budget, combinatiekorting of de alleenstaande ouderkorting. Daarnaast is sinds een aantal jaar ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack) van kracht is. Deze levert werkende ouders veel voordeel op en is nog lang niet bij iedereen bekend.

Lees hieronder op welke heffingskortingen je recht kunt hebben, zodat je dit kunt invullen op je belastingaangifte. Het wel of niet recht hebben op een aantal van deze kortingen is onder andere afhankelijk van hoe lang je kind bij je in huis woonde in het desbetreffende aangiftejaar. Denk daarbij vooral aan het jaar van de geboorte van je kind of bij een echtscheiding.

 

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

ouderschapsverlof_europeselanden.jpgHoe is het ouderschapsverlof eigenlijk in andere Europese landen geregeld?

Het kan veel beter, maar ook slechter:

* In Zweden hebben werkende ouders recht op 16 maanden ouderschapsverlof. De ouder die het verlof opneemt, krijgt maar liefst 80 procent van zijn loon uitgekeerd, met een maximum van 100 euro per dag voor een periode van 390 dagen.

Beoordeel dit item
(108 stemmen)

werkende_ouders_combinatiekorting_iack.jpgDe inkomensafhankelijke combinatiekorting (iack 2016) is bedoeld als een tegemoetkoming voor werkende ouders met jonge kinderen. Hierdoor wordt het voor ouders met kinderen aantrekkelijker om betaald werk te accepteren. Deze inkomensafhankelijke aanvullende combinatiekorting (iack) is enkele jaren geleden ingevoerd.

Niet alle werkende ouders zijn op de hoogte van deze inkomensafhankelijke combikorting (iack) die je bij je aangifte inkomstenbelasting via de belastingdienst kunt aanvragen. Tegenwoordig staat de iack vaak al ingevuld bij je aangifteformulier, dit is echter niet in alle situaties het geval, dit betekent echter niet automatisch dat je er geen recht op hebt! De inkomensafhankelijke combinatiekorting levert voor een gezin met kinderen een behoorlijk bedrag op. Check dus of dit goed staat ingevuld bij je belastingaangifte als je gebruik maakt van een vooraf ingevulde opgave. In de begroting voor 2016 was zelfs een extra bedrag van €250 miljoen uitgetrokken worden voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK 2016)!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

baby_lachend_opzij_kijkend.jpgHet gros van de toeslaggerechtigden moet bij de definitieve vaststelling van de toeslagen, een deel van de ontvangen toeslagen terugbetalen. Het kan daarbij gaan om kinderopvangtoeslag, maar ook om bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Vaak gaat het om aanzienlijke bedragen die je niet zo op de plank hebt liggen. De oorzaak ligt meestal in het feit dat je een te laag verzamelinkomen hebt doorgegeven of verzuimd hebt het verzamelinkomen voor het betreffende jaar te wijzigen bij de Belastingdienst.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

aanvragen_kinderbijslag.jpgHier lees je hoe je kinderbijslag kunt aanvragen. Als je kind in Nederland is geboren, dan is het aanvragen van kinderbijslag heel eenvoudig. Na de geboorte van je kind ben je verplicht om binnen drie werkdagen je kind aan te geven bij de gemeente waarin je kind is geboren. De gemeente geeft dit vervolgens aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Je krijgt van SVB binnen 2 tot 4 weken een aanvraagformulier voor het aanvragen van kinderbijslag thuisgestuurd.

Pagina 2 van 3