di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Bezuinigingen in 2012 voor gezinnen

Bezuinigingen in 2012 voor gezinnen Speciaal

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
spaarvarken.jpg

In 2012 zal er door het kabinet flink bezuinigd worden, daar zullen ook gezinnen het nodige van merken. Zo gaat er bezuinigd worden op het vlak van kinderopvang en andere regelingen voor gezinnen. Het aantal kindregelingen wordt sterk beperkt, de kinderopvang wordt duurder; vooral doordat de kinderopvangtoeslag omlaag gaat, de kinderbijslag wordt minder en er gaat een en ander veranderen in het kindgebonden budget. Kortom, het wordt er in 2012 niet goedkoper op voor je gezin.

Kinderopvang

Gaat je kind naar het kinderdagverblijf of gastouder? Hou dan rekening met een flinke stijging in de kosten in 2012. In elk geval stukken hoger dan de voorbije jaren. Wat gaat er veranderen?

Kinderopvangtoeslag

Vanaf 2012 krijg je als ouder alleen een toeslag voor de kosten van kinderopvang voor de uren die je werkt. Dit houdt in: de uren van jij of je partner. Dus stel, jij werkt vijf dagen en je partner drie dagen, dan krijg je vanaf 2012 voor maximaal drie dagen kinderopvangtoeslag. Exact gaat het om 140% van het aantal uur. In dit geval dus 140% van 24 uur is 33,6 uur. Op deze manier zijn reistijd en pauzes ook meegerekend. Je mag je kind(eren) wel vijf dagen naar het kinderdagverblijf brengen, maar dan moet je de extra dagen zelf financiëren.

Hogere inkomens minder of geen toeslag

Om minder vermogende ouders toch enigszins te ontzien, probeert het kabinet de bezuinigingen vooral bij de rijkere ouders ‘neer te leggen’. Zo daalt de toeslag voor tweede en daaropvolgende kinderen voor de hoogste inkomens van 82 naar 58,2% van de kosten. Ouders die samen meer dan € 130.000,- verdienen, krijgen vanaf 2013 helemaal geen toeslag meer.

Aanpak van fraude

Fraude gaat strenger aangepakt worden. Natuurlijk is dat goed. Wie misbruikt maakt van de kinderopvangtoeslag krijgt straks een hogere boete, deze kan oplopen tot 100% van het terug te betalen bedragen. Vanaf 2013 kun je ook worden beboet als je niet op tijd aan de Belastingdienst doorgeeft dat je kind minder uren naar de kinderopvang gaat. Goed opletten dus als je kind naar de basisschool gaat.
Je kunt straks echter ook minder makkelijk met terugwerkende kracht kinderopvangtoeslag aanvragen. Lastig als je financiële situatie gedurende het jaar wijzigt of als je vooraf niet precies weet wat je dat jaar verdient.

Kinderbijslag

Het was aangekondigd: je krijgt vanaf 2012 minder kinderbijslag. Het principe van de regeling blijft voorlopig hetzelfde, ieder kwartaal een vast bedrag, afhankelijk van je hoeveelheid kinderen. Het gaat om een gmiddelde daling van 35 euro per kind per jaar gaat. Jammer omdat dit voor veel ouders, zeker met een laag inkomen voor extra zaken als kleren, sport- of schoolspullen.

Kindregelingen

Het aantal kindregelingen wordt beperkt, zodat deze overzichtelijker wordt. Jammer is natuurlijk wel dat de aftrek voor levensonderhoud van kinderen in 2012 verdwijnt. Er blijven dus minder fiscale aftrekposten over.

Kindgebonden budget

Als je je baan verliest ziek wordt, heb je ineens een stuk minder te besteden. Dan is de verlaging van de kinderbijslag echt een probleem. Voor de groep ouders die het het minst te besteden heeft, besloot de regering daarom de verlaging van de kinderbijslag (en de andere bezuinigingsmaatregelen) enigszins te compenseren via het kindgebonden budget.

- Je krijgt als ouder alleen een kindgebonden budget voor de eerste twee kinderen;
- Als je meer dan € 100.000,- vermogen bezit, heb je geen recht meer op het kindergebonden budget;
- In 2012 worden de bedragen niet verhoogd;
- Tot 2015 worden de bedragen niet geïndexeerd (dus niet aangepast aan de inflatie, de algemene stijging van de kosten van levensonderhoud).

Lees hier de nieuwe regels voor de kinderopvangtoeslag 2012.

Lees hier of de ouderschapsverlofkorting in 2012 voor het laatst is.

Lees hier de complete ouderschapsverlofregeling 2012.

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK).

Lees meer over ouderschapsverlof in andere Europese landen.

Alles over alleenstaande ouderkorting.

Voorkom dat je kinderopvangtoeslag moet terugbetalen aan het einde van het jaar.

Lees hier meer belastingtips.