di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Nederland scoort middelmatig in Europa met zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof

Nederland scoort middelmatig in Europa met zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof

Beoordeel dit item
(7 stemmen)
zwangerschapsverlof en ouderschapsverlofOp het gebied van zwangerschaps- en ouderschapsverlof scoort Nederland in Europa middelmatig. In Nederland krijgen moeders 16 weken zwangerschaps- en 26 weken ouderschapsverlof. Vaders komen op dit moment helemaal bekaaid vanaf met twee dagen kraamverlof. Adviesbureau Mercer vergeleek de soorten kraam- en ouderschapverlof van twintig Europese landen.

Uit dit onderzoek bleek dat Nederland de 10e plaats inneemt als het gaat om zwanger- en ouderschapsverlof. Zeker als je het vergelijkt met Tsjechië, dat op nummer 1 staat, komen we er in Nederland maar bekaaid vanaf. In Tsjechië krijgen vrouwen tot 28 weken zwangerschapsverlof en 192 weken ouderschapsverlof. Spanje scoort ook hoog, vooral vanwege het lange ouderschapsverlof van 165 weken. Ook in Duitsland, Oostenrijk en Zweden is het goed geregeld.

Verlof voor vaders

Voor vaders is het in Nederland niet best geregeld, ze hebben slechts recht op 2 dagen kraamverlof. Wel wil minister Asscher dit uitbreiden naar 5 dagen vaderschapsverlof, 2 dagen betaald en 3 dagen onbetaald. Dit zou nog steeds erg laag zijn vergeleken met andere Europese landen. Vaders in Noorwegen krijgen bijvoorbeeld 60 dagen verlof. In Finland, Spanje en Denemarken krijgen ze 10 dagen verlof. In Oostenrijk, Cyprus en Ierland is geen verlofregeling voor vaders vastgelegd.

Betaald versus onbetaald verlof

Er is natuurlijk een groot verschil tussen betaald en onbetaald verlof. Tel je alleen het volledige doorbetaalde zwangerschapsverlof mee, dan is Noorwegen het beste land. Daar worden 46 weken verlof volledig vergoed. Engeland en Zweden scoren het slechtst met 12 weken betaald verlof. En dan zijn er nog landen waar er een redelijk lang verlof is, maar niet 100 procent vergoed, zoals België (15 weken vergoed voor 82 procent), Engeland (52 weken vergoed voor 90 procent) en Ierland (26 weken vergoed voor 80 procent).

Uitbreiding bevallings- en kraam- en ouderschapsverlof


Er zijn plannen om nog dit jaar de Nederlandse verlofregeling uit te breiden. Als een kind na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven, wordt het bevallingsverlof uitgebreid. Medewerkers die een jaar of langer in dienst zijn van een organisatie, mogen zelf bepalen wanneer ze hun ouderschapsverlof opnemen. Het vaderschapsverlof wordt uitgebreid van 2 naar 5 dagen.Vanaf 2016 ook kinderopvangtoeslag voor peuterspeelzaal


Ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting in 2014

Nederland geeft minste uit aan gezinnen

Lees hier meer over de afschaffing van diverse kindregelingen na 2013

Ouderschapsverlof en ouderschapsverlofkorting in 2013

Ouderschapsverlofkorting en de belastingdienstProfiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.

Persoonlijkheid en stress