di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Nieuwe regels voor kinderopvangtoeslag in 2012

Nieuwe regels voor kinderopvangtoeslag in 2012 Speciaal

Beoordeel dit item
(1 Stem)

kinderopvangtoeslag_2012.jpgIn 2012 gelden er nieuwe regels voor de kinderopvangtoeslag. Hierover heeft iedereen begin 2012 een brief van de belastingdienst thuis gestuurd gekregen. Wat betekenen al die nieuwe regels nu precies en moeten we ons nu echt zoveel zorgen maken?

Wat verandert er aan de kinderopvangtoeslag in 2012?

De overheid wil bezuinigen op de kinderopvangtoeslag en gaat daarom minder bijdragen aan de kosten van kinderopvang. De regels worden strenger en deze worden strenger gecontroleerd.

Kinderopvangtoeslag alleen over daadwerkelijk gewerkte uren

Nieuw dit jaar is dat je alleen nog kinderopvangtoeslag kunt krijgen voor de uren dat je daadwerkelijk hebt gewerkt. Hoe gaat dat exact in zijn werk? Er wordt hiervoor gekeken naar de ouder die het minste aantal uren werkt. Bij dagopvang voor kinderen die nog niet naar school gaan geldt op het aantal uren een toeslag van 140%. Voor schoolgaande kinderen kunnen ouders 70% van de uren declareren.

3 maanden kinderopvangtoeslag bij werkloosheid

Als je werkloos wordt kom je nog 3 maanden in aanmerking voor kinderopvangtoeslag voor hetzelfde aantal uren voorafgaand aan de maand van werkloosheid. Dit geldt ook als je onderneming stopt en je niet meer bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven. Na deze periode moet je de kinderopvangtoeslag stopzetten.
Kinderopvangtoeslag nog maar beperkt met terugwerkende kracht
Vervelend is dat je de kinderopvangtoeslag nog maar heel beperkt met terugwerkende kracht kunt aanvragen. Dit kan alleen over de lopende maand en de maand daarvoor. Wacht dus absoluut niet te lang met aanvragen, want dan loop je de kinderopvangtoeslag mis!

Strengere controles en hogere boetes

Wanneer bij een controle blijkt dat je te veel kinderopvanguren hebt opgegeven, dan kan de belastingdienst je een boete opleggen. Ga je dus minder werken of gaat je kind van de dagopvang naar de naschoolse opvang, vergeet dit niet door te geven aan de belastingdienst. Dit gaat niet vanzelf en het kan dus vervelende gevolgen hebben als je het niet doet.

Lees hier meer rekenvoorbeelden en situaties waarin de nieuwe regels kinderopvangtoeslag 2012 worden toegepast.

Lees hier of de ouderschapsverlofkorting in 2012 voor het laatst is.

Lees hier de complete ouderschapsverlofregeling 2012.

Gebruik heffingskortingen voor E1000 voordeel bij je belastingaangifte.

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK).

Lees over de bezuinigingen in 2012 voor gezinnen.

Gerelateerde items (op tag)