di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Ouderschapsverlofkorting 2012 wellicht voor het laatst?

Ouderschapsverlofkorting 2012 wellicht voor het laatst? Speciaal

Beoordeel dit item
(7 stemmen)

stapel_munten.jpgDe ouderschapsverlofkorting blijft in 2012 gelukkig bestaan. De ouderschapsverlofkorting heeft dit jaar de bezuinigingsplannen van dit kabinet overleeft. Mogelijk wordt de ouderschapsverlofkorting in 2013 alsnog afgeschaft (lees meer over ouderschapsverlofkorting in 2013). Andere kindregelingen worden wel afgeschaft of versoberd in 2012.Er was eerder sprake van dat de ouderschapsverlofkorting al in 2012 afgeschaft zou worden, nu kun je echter nog als je ouderschapsverlof opneemt van deze heffingskorting in de inkomstenbelasting gebruik maken. Of deze dus in 2013 blijft bestaan is nog onduidelijk, mogelijk komt er dan alsnog een einde aan de regeling, bijvoorbeeld doordat de levensloopregeling opgaat in de vitaliteitsregeling.

Wat houdt de ouderschapsverlofkorting in 2012 precies in?

Als je (gedeeltelijk) onbetaald ouderschapsverlof opneemt, dan kun je recht hebben op ouderschapsverlofkorting. Dit is alleen van toepassing als je belastbare loon in 2012 (inclusief uitkeringen uit de levensloopregelingen als je daar gebruik van maakt), door het ouderschapsverlof lager is dan in 2011. De ouderschapsverlofkorting bedraagt maximaal de helft van het wettelijk minimumuurloon per opgenomen ouderschapsverlofuur (in 2012 is dat € 4,18, 2011 was dat € 4,11). Heb je een flinke promotie gekregen en neem je per week slechts een paar uur ouderschapsverlof op, dan kan het dus gebeuren dan je geen recht hebt op ouderschapsverlofkorting. Nam je in 2011 ook al ouderschapsverlof op, dan moet je uitgaan van je inkomen in het jaar daarvoor. Een rekenvoorbeeld: Als je per week 16 uur ouderschapsverlof opneemt, kun je recht hebben op maximaal 16 x € 4,18 = €66,88 korting. Je vraagt deze korting aan bij de belastingdienst bij de aangifte inkomsten belasting. De ouderschapsverlofkorting wordt dan met je inkomen verrekend, dit kan door middel van een voorlopige teruggave per maand of achteraf.

De minister is nu van mening dat het fiscale voordeel van de ouderschapsverlofkorting voor werknemers geen reden is om ouderschapsverlof op te nemen. In sommige CAO´s is geregeld dat de werkgever meebetaalt, dat zou veel meer stimuleren om ouderschapsverlof op te nemen. In 2013 is de kans dus aanzienlijk dat de ouderschapsverlofkorting alsnog verdwijnt. Snel gebruik van maken dus!

kindernamen gids en zwangerschaps ebook12 september 2012 zijn de verkiezingen, bekijk in dit overzicht de plannen van de politieke partijen op het gebied van kinderopvangtoeslag en andere kindregelingen.

Lees hier de complete ouderschapsverlofregeling 2012

Lees hier de nieuwe regels voor de kinderopvangtoeslag 2012.

 

Lees over de bezuinigingen in 2012 voor gezinnen.

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) bij je belastingaangifte.

Lees meer over ouderschapsverlof in andere Europese landen.

Alles over alleenstaande ouderkorting.

Voorkom dat je kinderopvangtoeslag moet terugbetalen aan het einde van het jaar.

*Probeer nu gratis een eigen babywebsite, super makkelijk in een paar minuten gemaakt!