di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Belastingtips|Rekenvoorbeeld kinderopvangtoeslag 2012

Rekenvoorbeeld kinderopvangtoeslag 2012

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

rekenvoorbeeld_kinderopvangtoeslag_2012.jpgWe laten hier een aantal voorbeelden zien van situatie waarbij de nieuwe regels van de kinderopvangtoeslag 2012 worden toegepast.

Een rekenvoorbeeld kinderopvangtoeslag 2012:

Stel de ene partner werkt 36 uur, de andere partner werkt 18 uur per week. De minst werkende partner heeft de uren verdeeld over 3 dagen en heeft een kind 3 korte dagen op de dagopvang en het oudste kind blijft over en wordt na school opgehaald (dat is straks ook de bedoeling met de jongste).

De kosten bedragen voor het jongste kind:    
Er wordt in rekening gebracht door kinderdagverblijf:     10,5 X 3 =  31,5 uur per week
Gedeclareerd kan worden:                                             18 X 140% = 25,20
Kosten voor eigen rekening:                                           6,3 x 6,52 = E41,08 per week
Dit gezin gaat dus bijna E180 per maand extra betalen bovenop de normale kosten die per maand betaald worden na aftrek van de kinderopvangtoeslag. Terwijl zij goede bedoelingen hadden, namelijk straks 2 kinderen die geen kinderopvang meer nodig hebben. Of soms kan het niet anders vanwege werkomstandigheden, lange reistijden of andere redenen. Kinderopvangorganisaties verplichten ouders echter vaak om hele dagen (of hele dagdelen) af te nemen. Dat kan nu dus veel ouders in de problemen brengen.

Voorbeeld 2:

Het jaarcontract van een van de partners in dit gezin is niet verlengd. Zij houden nog 3 maanden lang recht op dezelfde hoeveelheid kinderopvangtoeslag als in de maanden voorafgaand aan de werkloosheid indien gebruik gemaakt wordt van kinderopvang.  Heeft de desbetreffende partner binnen deze 3 maanden nog geen nieuwe baan gevonden, dan moet dit gezin dus of zelf volledig voor de kosten van de kinderopvang opdraaien of de kinderopvang stopzetten. In gebieden waar de wachtlijsten voor kinderopvang erg lang zijn, kan dit erg problematisch zijn. Wanneer een paar maanden later toch de gewenste baan wordt gevonden, is er geen kinderopvang voor handen.

Voorbeeld 3:

Als in een gezin een van de partners voor zichzelf wil beginnen en de ander bijvoorbeeld in loondienst werkt (of ook zelfstandig), dan kun je ook in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Uiteraard moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Verder is het belangrijk dat je je uren goed behoudt. De belastingdienst gaat vooral van het urencriterium uit en niet van je inkomsten.

Lees hier de nieuwe regels voor de kinderopvangtoeslag 2012.

Lees hier of de ouderschapsverlofkorting in 2012 voor het laatst is.

Lees hier de complete ouderschapsverlofregeling 2012.

Profiteer als werkende ouder van de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK).

Lees over de bezuinigingen in 2012 voor gezinnen.