vr19012018

vrijdag 19 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Dagindeling|Uitslapen in de zomervakantie!

Uitslapen in de zomervakantie!

Beoordeel dit item
(4 stemmen)
uitslapen familie zomervakantieRegio Noord heeft inmiddels vakantie en de rest van Nederland volgt. Een mooie kans om van de zon te genieten, warme temperaturen en met een boekje in de tuinstoel of op het strand. En ’s avonds na een stralende dag met een rozig gevoel je bedje in.

Lekker slapen en hopelijk ook lekker doorslapen. Want slapen is ontzettend belangrijk voor ons.

In je slaap kom je tot rust. Als je wel lang genoeg slaapt in ieder geval. En het liefst ook een beetje ontspannen naar bed gaat en er ’s nachts niet te vaak uithoeft. Niet gelijk door vanuit een hororfilm, na een heftige discussie met je partner of nadat je nog druk het hele huis hebt staan poetsen. Dan duurt het langer voor je lichaam om tot rust te komen.

Tijdens je slaap plaatst je lichaam alles wat het heeft meegemaakt in een levenslijn. Gebeurtenissen en de emoties daarbij worden gekoppeld en krijgen een plekje in je geheugen. Hierdoor neemt de hoeveelheid cortisol in je lichaam af. Cortisol is een stresshormoon, wat vrijkomt bij een schrikreactie (ook bij stress, onzekerheid of een frustratie) samen met adrenaline. Op het moment dat je weer tot rust komt omdat alles nu goed is of omdat het allemaal gelukkig mee viel, daalt je cortisolspiegel. Op het moment dat je veel stress hebt is het moeilijk voor je lichaam om tot rust te komen. Je cortisolspiegel blijft hoog of daalt niet meer helemaal. Bij elke volgende schrikreactie of stresssituatie stijgt de cortisol verder door.

Daarom is een periode om echt even tot rust te komen heel belangrijk. En het liefst vaker dan één keer per jaar op vakantie. Dat is ook goed voor je bloeddruk, je algehele gezondheid, je relatie en je eigen geluksgevoel.

Kortom, een goede reden om eens lekker uit te slapen of op tijd naar bed te gaan en je in deze vakantie of in het weekend eens lekker te verwennen met ontspanning!

Vind jij het moeilijk om aan deze ontspanning te komen? Kijk dan eens op 'timemanagement voor carrière moeders' of neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij wensen iedereen veel zonnige, ontspannen momenten toe!