di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Werk|Driekwart kinderdagopvang ziet aantal kinderen afnemen

Driekwart kinderdagopvang ziet aantal kinderen afnemen

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

kinderenDriekwart van de kinderdagopvang ziet het aantal kinderen afnemen sinds de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Kinderopvangorganisaties worden daardoor steeds vaker gedwongen hun deuren te sluiten.


De bezuinigingsronde van 400 miljoen die door de ouders opgehoest moet worden, gaat hiermee ten koste van de kinderopvang. Nu zijn het nog met name vestigingen in de achterstandswijken in grote steden, maar wellicht dat later ook andere kinderdagverblijven, bijvoorbeeld in kleinere plaatsen niet kunnen voortbestaan.
In de eerste drie van 2012 zijn al dertien crèches failliet gegaan, heel vorig jaar waren dat er 28.

Het ministerie van Sociale Zaken geeft aan dit beeld niet te herkennen. Volgens een woordvoerder stijgt het aantal aanvragen voor kinderopvangtoeslag, het aantal moeders dat werkt en het aanbod in de kinderopvang juist.

Volgens brancheorganisatie Kinderopvang openden in 2011 ruim duizend nieuwe opvangcentra de deuren. "Maar dat het aantal vestigingen toeneemt, wil nog niet zeggen dat er meer vraag is", aldus een woordvoerder.

Lichtpuntje voor ouders is dat de wachtlijsten die op sommige plaatsen in Nederland wel erg lang waren, nu eindelijk beginnen af te nemen.

Vul hiernaast in de rechterkolom in wat op jouw situatie van toepassing is en laat daarmee zien of de bezuinigingen gevolgen heeft gehad op het aantal uren dat jij kinderopvang afneemt (of in de toekomst denkt af te nemen).

bron: de Volkskrant