di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Werk|Gezinsleven zonder stress van het werk

Gezinsleven zonder stress van het werk

Beoordeel dit item
(3 stemmen)
werk en zorg combinerenWerk en privé lopen steeds vaker door elkaar. Thuis nog even mails bekijken, je rooster aanvragen, vergaderingen voorbereiden of telefoontjes afhandelen. In sommige huishoudens is er een aparte werkkamer, bij anderen staat de computer midden op de keukentafel.

En ook al is er een groot kantoor in huis, dan nog is het lastig om de deur achter je dicht te trekken en het werk ook daar te laten. Tegenwoordig kun je namelijk je complete bedrijf runnen op je telefoon of wordt je steeds vaker privé gebeld en gemaild over werkzaken en is de verleiding heel groot om daar toch op te reageren. Er zijn mensen die dit zelfs onderweg in de auto doen, ondanks het riskeren van een boete van € 220,-. Er zijn ook mensen die koste wat het kost alleen op vakantie gaan naar een plek waar er gratis wifi of internet is. Zodra de kinderen in bed liggen, gaat direct de ipad, laptop of telefoon aan, en… werken maar!

Veel mensen, zelfstandig of in loondienst, maken zich in deze tijd zorgen over de financiën. Gaan we het als gezin samen redden. Wanneer komt er een einde aan de tropenjaren. Is dit einde al in zicht of weten we niet hoe lang het nog gaat duren. En hoe moet dat dan met je bedrijf of baan? Koste wat het kost wordt er doorgewerkt en alle opdrachten die je kan krijgen neem je aan.

Koste wat het kost, of ten koste van?

Vaak weten partners thuis niet precies wat er speelt. Ze vermoeden wel dat er iets is, ze voelen het (heel sterk), maar kunnen hun vinger en niet op leggen. De spanningen en zorgen over werk en bedrijf slaan over naar de relatie en naar het gezin.
Kinderen of partner worden onverwacht toegesnauwd, waarbij de lading van de emotie eigenlijk een andere oorzaak heeft.

Belangrijk is om eerlijk en open naar elkaar te blijven. Eerlijk over hoe het gaat en open over de feiten van het dagelijks leven; hoe staan we er financieel voor, redden we het, waar maken we ons zorgen over en hoe gaat het met onze relatie.
Wees begripvol en flexibel naar elkaar, maar je hoeft niet alles te tolereren en weg te zuchten. Dat houd je maar beperkt vol en daarna barst de bom en wordt het er niet beter op. Door eerder al eerlijk naar elkaar uit te spreken hoe het gaat kun je eerder rekening houden met elkaar en inzien hoe het met jezelf gaat.

In de relatie ben je een gelijkwaardig team en moet je het samen doen!

In het najaar gaan Sunta Veerkamp en Heleen Elfrink van start met het groepsprogramma 'Time management voor carriere moeders' (kijk hier voor meer informatie)