vr19012018

vrijdag 19 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Werk|Heerlijk uitrusten op vakantie, maar laad je ook weer voldoende op?

Heerlijk uitrusten op vakantie, maar laad je ook weer voldoende op?

Beoordeel dit item
(4 stemmen)
werkende moeders vakantieHet is heerlijk zomers weer. Om echt een vakantiegevoel van te krijgen. Heb je vakantie of niet, je kunt in de weekenden en ’s avonds heerlijk genieten. Wij zaten gisteravond buiten te eten en er hing een heerlijke rustige sfeer, het rook lekker (nog voordat de barbecue van de buren aanging) en we waren echt even aan het genieten. Hiervoor hoef je niet naar Zuid-Frankrijk of met het vliegtuig ver weg.


Doe je dit wel, groot gelijk. Heerlijk! Even helemaal tot rust komen.
Wist je dat het per persoon kan verschillen hoe lang het duurt voordat je echt tot rust komt tijdens de vakantie. Sommige mensen worden eerst ziek of onrustig doordat ze uit hun vaste ritme zijn, of vinden het moeilijk het werk echt los te laten.

Wat ook veel voorkomt is toch de mail bijhouden of maar heel weinig vakantie houden. Soms blijkt ook dat kinderen in de vakantieperiode zo van slag zijn, dat het een ware uitputtingsslag wordt.

Ik vraag me dan af:
a)    In hoeverre rust je dan echt helemaal volledig uit
b)    Laad je wel genoeg op om weer aan de slag te gaan

Als je continu hard werkt en (bewust of onbewust) stress ervaart, dan heeft je lichaam ruim de tijd nodig om volledig tot rust te komen. Het kan misschien al heel snel voelen alsof je tot rust komt, maar je lichaam is nog bezig je cortisolspiegel (stresshormoon) te laten dalen.  Hoe snel dit gaat en hoe hoog die spiegel is, verschilt van mens tot mens. Iedereen heeft een bepaalde lage spiegel cortisol nodig om goed te kunnen functioneren. Langdurig stress verhoogd de spiegel langdurig en kan schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam en psyche. Zorg er dus voor dat je regelmatig genoeg rust neemt. Luister naar je lichaam. Deze geeft namelijk zelf wel aan of het helemaal uitgerust is of niet. Dat is een kwestie van voelen en checken.

Helemaal uitgerust zijn is niet voldoende. Je moet namelijk ook weer opladen voor je werkzaamheden. Je bevindt je momenteel in het spitsuur van je leven en daar heb je heb veel energie voor nodig, maar het kan je hopelijk ook veel energie geven. Er zijn vaak gemerkt of ongemerkt energielekken, die ervoor zorgen dat je energie wegstroomt. Dit kan met van alles te maken hebben: je werk, je relatie, je familie en zelfs met de manier waarop je omgaat met je kinderen, etc.
Om ervoor te zorgen dat je dit alles goed vol houdt, is het belangrijk om over voldoende energie te beschikken, te behouden en zo nodig aan te vullen.
Stel hier prioriteit aan en investeer in jezelf qua tijd en coaching om bewust goed voor jezelf, je gezin, je werk en je dierbare omgeving te zorgen.

In het najaar gaan Sunta Veerkamp en Heleen Elfrink van start met het groepsprogramma 'Time management voor carriere moeders' (kijk hier voor meer informatie)