vr19012018

vrijdag 19 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Werk|Je doet het veel te goed!

Je doet het veel te goed!

Beoordeel dit item
(5 stemmen)
alles goed willen doen perfectionismeChantal is 36 jaar en klant bij mij, omdat ze last heeft van haar perfectionisme. Waar heeft Chantal precies last van? Je zou toch denken dat je door het perfectionisme perfecte resultaten boekt. Wie wil dat nou niet?
Chantal wil dit zeer zeker én ze heeft er last van. Ze wordt ontzettend moe van zichzelf, want ze kan pas stoppen als het perfect is en dat kost haar heel veel tijd en energie. Chantal is namelijk niet snel tevreden en het is dus ook niet snel goed genoeg.

Tijdens haar werk geeft zij zich 200% voor haar klanten. Het geeft haar op dat moment een boost en nadien is ze uitgeput. Ze maakt te lange dagen, is ’s avonds en in het weekend thuis als de kinderen in bed liggen aan het werk en ze ligt vaak ’s nachts nog aan allerlei dingen te denken, waardoor haar nachtrust wordt beperkt of wordt gestoord. Chantal wil geen extra hulp inschakelen, want als zij het niet zelf doet, weet ze niet zeker of het wel goed genoeg gebeurd. Ze leidt er lichamelijk en geestelijk onder en haar gezin, vrienden, sport en andere hobby’s krijgen te weinig aandacht. Hier baalt ze enorm van, maar ze kan op de één of andere manier niet anders. Eigenlijk zou ze als volwassen vrouw en werkende moeder toch in staat moeten zijn om dingen een beetje los te laten en haar werk goed te kunnen in plannen.

Chantal merkt dat de weegschaal de verkeerde kant op helt en dat de baten niet meer opwegen tegen de kosten. Ze vindt haar werk leuk en wil dit nog heel lang blijven doen en is ontzettend blij met haar succes. Én ze ziet in dat ze moet veranderen om het vol te houden en leuk te houden, voor zichzelf en haar gezin. Dit is waar ze nu graag aan wil werken en daarvoor is ze bij mij.

Samen met Chantal kijk ik waar dit perfectionisme vandaan komt. De appel valt vaak niet ver van de boom. Een goed voorbeeld doet volgen, zullen we maar zeggen. Daar gaan we samen mee aan de slag; een patroon doorbreken wat misschien al generaties lang in de familie zit en wat nu zijn tol gaat eisen als we niet oppassen.

Gelukkig trekt Chantal op tijd aan de bel en kunnen we grotere problemen zoals een burn-out, relatieproblemen, lichamelijke klachten, etc. voorkomen. De weegschaal komt weer in balans.
Op haar werk loopt het goed en haar gezin is blij met alle veranderen. Maar het belangrijkste is dat Chantal zelf voelt dat er positieve veranderingen hebben plaatsgevonden. Nu is het tijd voor persoonlijke groei en daarvoor komt ze bij mij.

Herken jij jezelf of iemand in je omgeving in het verhaal van Chantal?
Wil jij ook meer grip krijgen op je perfectionisme?
Of gun je dit iemand in je (naaste) omgeving?

Geschreven door Heleen Elfrink, zij organiseert samen met Sunta Veerkamp het groepsprogramma ‘Time-management voor carrièrre moeders’ dat dit najaar van start gaat.  Het thema ‘perfectionisme’ is één van de onderwerpen die aan bod zullen komen.

Kijk hier voor meer informatie.