di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|Hele gezin|Werk|Werkende moeder: Stress en je persoonlijkheid

Werkende moeder: Stress en je persoonlijkheid

Beoordeel dit item
(16 stemmen)
drukke moederOveral om je heen hoor je: 'Ik heb het druk, druk, druk. Ik ben gestrest. Geen tijd.' Het lijkt wel alsof er geen mens meer om je heen is die het niet druk heeft. Uiteraard heb je het druk in deze tijd waarin jij als werkende moeder net een kindje hebt gekregen (of een tweede). Je hebt je werk, je partner, je familie, je sociale contacten, sport en overige activiteiten. Maar wat is nu precies het verschil tussen stress en druk zijn?

Stress voor werkende moeders

Stress is een reactie van je lichaam en je geest op een prikkel van buitenaf. Die prikkel, de oorzaak van stress, wordt wel 'stressor' genoemd. Er zijn verschillende soorten stressoren. Bijvoorbeeld een verandering van omgeving of het lawaai van een drilboor of het gehuil van een baby. Maar ook het overlijden van een geliefde persoon. Of een leuke gebeurtenis als de koop van een huis of een nieuwe baan zijn stressoren.
Het zijn omstandigheden of gebeurtenissen die je lichaam in een staat van alertheid brengen. Je spieren spannen zich samen, je hart gaat sneller pompen, je ademhaling gaat sneller. Kortom, je bent klaar om in te grijpen, te reageren of misschien zelfs wel te vluchten. Meestal duurt het stress-moment maar kort. Lang genoeg om je in staat te stellen om optimaal te handelen in een bepaalde situatie.

Positieve stress

Stress kan dus positief zijn omdat het ervoor zorgt dat je krachten en energie op een bepaald moment samenkomen om optimaal te presteren. Een voorbeeld van positieve stress is de spanning die je vlak voor een sportwedstrijd of sollicitatiegesprek voelt.

Negatieve stress

Als de stress langere tijd aanhoudt of misschien zelfs chronisch wordt, kunnen er problemen ontstaan. Negatieve stress kan lichamelijke klachten tot gevolg hebben zoals hoofdpijn, rugpijn, nekpijn, hartkloppingen en maagpijn. Verder heeft negatieve stress ook mentaal een negatieve invloed: je voelt je gespannen, onrustig, hebt concentratie- en slaapproblemen, bent prikkelbaar, en in plaats van beter te presteren, presteer je vaak juist minder goed omdat je de controle over de situatie verliest en niet helder meer kan denken.

Stress is een persoonlijke reactie

Hoe je op een bepaalde situatie of prikkel reageert, is heel persoonlijk. Het hangt af van je persoonlijkheid. Sommige mensen zijn nu eenmaal beter tegen stress bestand dan andere mensen. Ook je eigen opvoeding en je ervaringen uit je jeugd spelen een rol. Verder wordt stress niet zozeer bepaald door wat je doet of door de situaties waarmee je te maken krijgt, maar eerder door de manier waarop je tegen situaties aankijkt, hoe je ze waarneemt en interpreteert en hoe je jezelf eraan aanpast. Zo kan de ene persoon een situatie als gevaarlijk inschatten terwijl een ander dat helemaal niet zo ervaart.

Werk als bron van stress

Vooral perfectionistische mensen of mensen met een grote prestatiedrang krijgen vaak met stress te maken. Als ze niet aan hun eigen verwachtingen of aan die van hun omgeving kunnen voldoen, ontstaat er stress. Dit soort stress kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.
Tegenwoordig wordt er op het werk veel verwacht van jou als werknemer. Er worden hoge prestaties verwacht en een hoog werkritme. Om te voorkomen dat je gebukt gaat onder een aanhoudende stress situatie is het belangrijk dat je reëel bent in het aannemen van de hoeveelheid werk en niet te hoge eisen stelt aan jezelf. Leer dus ‘nee’ te zeggen! Je hebt immers naast je werk ook nog veel andere verplichtingen. Je bent nu ook moeder en dat kost ook veel tijd en energie.

Relativeren helpt

Verder helpt het om te relativeren. Een (nieuwe) hobby kan je helpen om te ontspannen en dat maakt het makkelijker de negatieve stress los te laten. Zo’n hobby kan van alles zijn; dansen, tekenen, fotograferen, wandelen, sporten, uitgaan met vriendinnen, etc. Je kunt daarna je verplichtingen en verantwoordelijkheden weer veel beter aan!

Verder is het goed om je te bedenken dat je eigen houding heel belangrijk is! Het gevoel van stress heeft veel te maken met hoe jij hier tegenaan kijkt. Zeg dus niet steeds ‘Ik heb het zo druk’ en ‘Ik ben zo gestrest’ want door dit steeds te zeggen bevestig je het gevoel van druk en gestrest zijn als het ware. Je kunt het beter van de positieve kant bekijken. Fantastisch, hoe jij nu als moeder je leven leidt! Je houdt toch maar mooi alle ballen in de lucht.

Lees ook:

Iedereen worstel met balans privé en zorg

Moeders vinden werk leuker

Vijftig tinten grijs

Altijd checken!

Recordpoging baby

Hoe doen andere ouders dat?

Overzicht leukste buitenspeelspelletjes

Ga hier naar de zwangerschapskalender

Ga hier naar informatie over babykamertrends, babyuitzet en de kosten daarvan

Gerelateerde items (op tag)