Hoe wordt je kind 's nachts zindelijk?
Hoe wordt je kind 's nachts zindelijk?

Hoe wordt je kind ’s nachts zindelijk?

De meeste kinderen worden tussen de 2 en 3,5 jaar overdag zindelijk. Sommige kinderen zijn hiermee wat eerder en sommige kinderen wat later. Je kunt als ouder je kind stimuleren door goed te letten op de signalen die je kind geeft en die erop wijzen dat je kind eraan toe is om actief aan de slag te gaan met zindelijkheidstraining.
Met het ’s nachts zindelijk worden gaat het iets anders in zijn werk. Bij een aanzienlijk deel van de kinderen volgt het ’s nachts zindelijk worden kort op het overdag zindelijk worden. Wanneer de luiers een aantal ochtenden achter elkaar droog zijn, kun je eens kijken hoe het gaat wanneer je kind ’s nachts geen luier om heeft. Hou er echter rekening mee dat af en toe een ongelukje de komende jaren nog heel normaal is. Zorg dus voor een goede matrasbeschermer!

Kind ’s avonds wakker maken om te laten plassen

Voor sommige kinderen is de nacht in het begin net te lang, je kunt dan overwegen om je kind wakker te maken voordat je zelf gaat slapen. Maak je kind dan goed wakker zodat hij niet half slapend plast. Dit is erg belangrijk, anders werk je in het bed plassen zelfs in de hand doordat je kind in zijn slaap niet meer weet of het nu op de wc zit of in bed ligt! De methode van ’s avonds laat nog even wakker maken, werkt niet voor ieder kind even goed. Sommige kinderen zijn nauwelijks wakker te krijgen, andere kinderen worden boos en gaan zelfs huilen.

Er is ook een grote groep kinderen waarbij het ’s nachts zindelijk worden wat langer op zich laat wachten. Dit is niet iets om je zorgen over te maken en je hoeft hier zelf ook niet direct samen met je kind actief mee aan de slag. ’s Nachts slaapt je kind en dus is de invloed die je kind zelf op het wel of niet in zijn bed plassen kan uitoefenen beperkt. Artsen houden over het algemeen ongeveer 4,5 jaar als richtlijn aan waarop je samen met je kind actiever kunt kijken naar de mogelijkheden om ’s nachts droog te blijven.

Wat kun je dan samen met je kind doen aan nachtzindelijkheid?

  1. Laten plassen als je zelf naar bed toe gaat. Zoals eerder gezegd: maak je kind dan goed wakker zodat hij niet half slapend plast. Je werkt anders het in het bed plassen zelfs in de hand doordat je kind in zijn slaap niet meer weet of het nu op de wc zit of in bed ligt!
  2. Niet meer laten drinken na het avondeten.
  3. De volgende methode toepassen. Het avondritueel starten met naar toilet gaan. Pyjama aan, tandenpoetsen en dan nog even rustig verhaaltje voorlezen op bed (of zelf laten lezen). Zijn lichaam komt dan al tot rust en begint begint al met de rustprocessen. Na ongeveer 20 minuten (na het laatste toiletbezoek) laat je je kind weer naar toilet gaan en daarna naar bed. Je zult zien dat er ook een tweede plasje komt (en dat scheelt weer voor ’s nachts).
  4. Een stuk of 7 nachten laten slapen zonder luier en kijken hoe het gaat. Zorg voor een goede matras beschermer. Bij veel kinderen gaat het dan ineens toch een stuk beter. Een ongelukje af en toe kan gebeuren (dat kan nog jarenlang). Wordt daar dan ook niet boos om, je kind kan er niets aan doen.

Veel succes!

Over de schrijver
Hoi! Ik ben Shanna, nieuwe blogger op tipsvoorwerkendeouders.nl. Ik ben 28 jaar en ik heb 2 meiden van 4 en 7. Ik ben 6 maanden geleden weer begonnen te werken toen de jongste naar school mocht. Ik vind het heerlijk, maar ook een heel gepuzzel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.