di16012018

dinsdag 16 januari 2018

Je bent hier:Home|kindernamen|kindernamen|Een goede kindernaam uitkiezen

Een goede kindernaam uitkiezen

Beoordeel dit item
(9 stemmen)
goede kindernaam uitkiezenGastpost door Vlijtig Liesje van Huisvlijt Een goede naam uitkiezen voor je kind is heel belangrijk. Hij of zij moet er immers zijn hele leven mee doen! En het schijnt dat namen ook beïnvloeden hoe andere mensen je zien. Bijvoorbeeld bij sollicitaties. Je wordt bijvoorbeeld makkelijker serieus genomen tijdens een sollicitatiegesprek als je Machteld heet dan Trijntje.

Ik koos voor Hollandse kindernamen

Toen ik (is het alweer zo lang geleden?!) 18 jaar geleden voor het eerst moeder werd kozen we de naam Maartje uit. Die vonden we tenminste allebei mooi. En dat was heel wat, want mijn man en ik zaten niet bepaald op één lijn als het om namen ging. Daarna kregen we nog vier kinderen. Onze oudste zoon noemden we Jan. Als je eenmaal twee kinderen hebt met Hollandse namen, dan ga je niet gemakkelijk meer over op bijvoorbeeld Kimberley. En dus noemden we de rest Teuntje, Ot en Piet. Ik vind het mooie namen, maar de meisjes mopperen nog wel eens... Andere namen die ik ook erg mooi vond, waren Beer voor een jongen, en Puck voor een meisje. Maar die werden onmiddellijk geboycot door mijn man.

Mode in kindernamen

Kindernamen zijn aan mode onderhevig. Als je een naam kiest, is het daarom best slim om te kijken hoe populair die is. Het nadeel van een populaire naam kan zijn dat je kind in de klas komt met nog vier naamgenootjes. En dan krijg je het gedoe dat je kind altijd met voor- en achternaam genoemd wordt. Op dit moment staat bij de jongens de naam Sem op nummer 1 en voor de meisjes de naam Tess. Op de website van de SVB, waarvan je kinderbijslag krijgt, vind je overzichten van de populairste namen! In 2012 waren dat nog respectievelijk Daan en Emma!

5 aandachtspunten bij het kiezen van een kindernaam

Er zijn een aantal aandachtspunten bij het kiezen van een leuke en goede kindernaam.
  1. Hoe past de voornaam bij jullie achternaam?
  2. Hoe combineren de voorletters?
  3. Is de spelling van de naam makkelijk?
  4. Is de naam ook in het buitenland goed uit te spreken? Misschien wordt je kind wel een expat!
  5. Heeft de naam een bepaalde betekenis? En spreekt die betekenis je aan?
Bij mijn dochters heb ik het voor het buitenland denk ik niet zo handig gedaan. Maartje en Teuntje zijn denk ik lastig uit te spreken in het buitenland. Maar Jan, Ot en Piet zullen prima gaan! Hoe koos jij een kindernaam?