wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Kinderopvang peuter|Noodopvang zieke kinderen

Noodopvang zieke kinderen

Beoordeel dit item
(2 stemmen)
ziek kind op schoot.jpgIedere ouder met kinderen die naar het kinderdagverblijf of naar school gaan kent van wat te doen wanneer je kind onverwachts ziek wordt. Dit is natuurlijk in de eerste plaats vervelend voor je kleintje. Maar soms komt het gewoon erg slecht uit en kunt je behoorlijk in de stress zitten. Je hebt belangrijke vergadering en je man zit in het buitenland. Je bent net 3 weken met vakantie en dit is je tweede werkdag. Dit zijn van die dagen dat het niet eenvoudig is om het werk los te laten en de zaken daar goed geregeld te krijgen.
  • Als je geluk hebt, kun je op oma (of ander vertrouwd persoon) terugvallen
  • Bij sommige werkgevers kun je in dit soort noodgevallen thuiswerken
  • Vaak zit er niets anders op dan een vrije dag nemen
  • In het ergste geval moet je je zelf ziek melden

 

De Provincie Zuid-Holland vond dat dit beter geregeld moet worden en onderzocht daarom een aantal alternatieven voor noodopvang van zieke kinderen die naar een kinderdagverblijf gaan. Een ideale oplossing is het leidster aan huis model. Er komt dan een vertrouwde leidster van het kinderdagverblijf bij je thuis die de zorg van het zieke kind op zich neemt.

Drie alternatieven onderzocht

Er zijn drie alternatieven voor kinderopvang van zieke kinderen uit de reguliere kinderopvang onderzocht, het gaat daarbij om de noodopvang van kinderen die een dagje ziek zijn, niet om chronisch zieke kinderen.

Pilot 1: Het ziekenboeg model, Stichting Stip

Deze pilot, uitgevoerd in de Rotterdamse deelgemeente Feyenoord, is gericht op ouders met lage inkomens. Juist zij raken vaak in problemen omdat zij vaak niet flexibel met hun werktijden kunnen omgaan en zich onbetaald verlof niet kunnen veroorloven. De verschillende kinderdagverblijven van de stichting maken gezamenlijk gebruik van een tot ziekenboeg omgebouwd woonhuis. Na overleg met de ouders halen de leidsters van de ziekenboeg de kinderen op bij het kinderdagverblijf. De leidster op de ziekenboeg heeft een medische en pedagogische achtergrond.

Ondanks het enthousiasme van de ouders en kinderen die er gebruik van hebben gemaakt sluit de ziekenboeg na een jaar haar deuren. Uiteindelijk maken te weinig kinderen van de opvang gebruik. De omvang van de organisatie was te klein en ouders kregen kritiek van de omgeving omdat ze hun zieke kinderen naar de ziekenboeg lieten brengen.

Pilot 2: Het leidster aan huis model, Stichting Kinderopvang Oegstgeest

Deze pilot richt zich op de tweeverdieners in de forenzenstad Oegstgeest. Een ID-er draait boventallig mee op de groepen van het kinderdagverblijf. Deze groepshulp leert zo de kinderen en ouders kennen en ontwikkelt een pedagogische basis. Na verloop van tijd kan de groepshulp de verzorging van een ziek kind op zich nemen. Als een kind ziek wordt op het kinderdagverblijf neemt de groepshulp het kind mee naar het huis van de ouders. De huissleutel ligt op het kinderdagverblijf. De groepshulp heeft een medische cursus gevolgd bij de Leidse Hogeschool. Na beëindiging van het project is deze dienst voortgezet in Oegstgeest.

Pilot 3, Gastouderbureau Boskoop

Gastouders verzorgen de opvang van zieke kinderen uit het kinderdagverblijf, van reguliere gastouders en van kinderen die normaal gesproken geen gebruik maken van opvang. Deze gastouders zijn vooral vrouwen die tegen geringe vergoeding de verzorging van een ziek kind op zich nemen. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds wordt voorzien in noodopvang. Anderzijds biedt het vrouwen de kans om bij te verdienen, nieuwe werkervaring en scholing op te doen en eventueel door te stromen naar een baan in de kinderopvang.

Ondanks alle voorbereidingen wordt deze pilot beëindigd als gevolg van onvoldoende financiële middelen.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook:
Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Zo wordt je peuter zindelijk

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfst

Knutselen en spelletjes in de winter


Columns:

Supermarktmoeders

Thee- en suikerzakjessorteercentrum

Keuzes

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?