wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Kinderopvang peuter|Vormen van kinderopvang

Vormen van kinderopvang

Beoordeel dit item
(1 Stem)

meisje maakt tekening.jpgKinderdagverblijven zijn wel de meeste bekende vorm van formele kinderopvang. Er zijn echter meer vormen. Je vindt hier een kort overzicht van de verschillende vormen van formele kinderopvang, waaronder de flexibele dagopvang en de ouderparticipatiecreche.

Kinderdagverblijf

Voor kinderen van zes tot acht weken tot een leeftijd van vier jaar. De opvang vindt plaats in horizontale (0 tot ongeveer 2 jaar) of verticale (0 tot 4 jaar) groepen door opgeleide leidsters.

Gastouderopvang

Een flexibele vorm van opvang waarbij het kind wordt opgevangen bij een gastgezin thuis. Deze opvang is geschikt voor kinderen van nul tot twaalf jaar.

Naschoolse opvang of buitenschoolse opvang

Voor kinderen die de basisschool bezoeken, dus in de leeftijd van vier tot circa twaalf jaar. Buitenschoolse opvang is een ruimere vorm van opvang. Hierbij bestaat tevens de mogelijkheid je kind 's ochtends voor aanvang van de school en tussen de middag op te laten vangen.

Flexibele dagopvang

Een vast aantal dagdelen kinderopvang per week. Deze kan geheel flexibel worden ingevuld afhankelijk van de wensen van de ouders.

24-uurs opvang

Voor kinderen van ouders die in onregelmatige diensten werken. Dit is de meest flexibele vorm van opvang met de mogelijkheid tot dag-, avond- en nachtopvang en zelfs in het weekend. Natuurlijk hangt er aan een dergelijke vorm van opvang een geheel ander prijskaartje dan wanneer je jouw kind bij een gastouder onderbrengt.

Ouderparticipatiecreches

Een groep ouders vangt beurtelings hun eigen kinderen op. Zij vallen ook onder de Wet kinderopvang en komen dus in aanmerking voor een bijdrage van de overheid.

Lees ook:

Slaapritueel: houvast voor je peuter

Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Zo wordt je peuter zindelijk

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfst

Knutselen en spelletjes in de winter


Columns:

Supermarktmoeders

Thee- en suikerzakjessorteercentrum

Keuzes

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?