wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Ontwikkeling peuter|5 Stappenplan voor driftbuien bij peuters

5 Stappenplan voor driftbuien bij peuters

Beoordeel dit item
(21 stemmen)
driftbuien_peuterDriftbuien bij jonge kinderen kunnen voor jou als ouder vervelend zijn, zeker als je een temperamentvolle peuter hebt. In de eerste plaats is het belangrijk om er niet teveel aandacht aan te besteden en in ieder geval je peuter niet zijn zin te geven.

Vrijwel iedere peuter maakt wel een fase door waarin ze af en toe driftbuien hebben.  Maar niet elk kind is even temperamentvol. Soms kan het helpen om je eigen kind te begrijpen door aan je eigen ouders te vragen hoe je zelf vroeger was. Waren jij of je partner vroeger ook zo temperamentvol? Dan is de kans redelijk groot dat je kind dat ook is.

Ondertussen heb jij wel te maken met een peuter die ontzettend driftig wordt. Bedenk altijd dat je kind dit niet doet om vervelend te zijn. Zijn heftige gevoelens overspoelen hem volkomen en hij weet niet wat hij ermee aan moet. Het is aan jou als ouder om je peuter te leren met zijn emoties om te gaan. In het 100-puntenplan voor Succesvol Ouderschap worden hier ook tips over gegeven, onderaan in dit artikel kun je ook het vijf stappenplan vinden over het omgaan met driftbuien.

Als je kind met zijn hoofd bonkt op de vloer of tegen de muur, leer hem dan om op een kussen te bonken zodat hij zichzelf niet bezeert. Heb jij een peuter die zo heftig reageert, dan kun je de volgende aanpak proberen: praat na afloop met je peuter over zijn gevoelens. Benoem die. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik zag dat je erg boos werd toen mama zei dat je dat niet mocht doen, dat begrijp ik best. De volgende keer als je weer voelt dat je zo boos wordt, wil ik niet dat je met je duplo gaat gooien, maar dat je op dit kussen gaat slaan. Dan gaan er geen spullen kapot, dus die oplossing is veel beter. Zal je dat gaan proberen?’

Verwacht niet dat je peuter bij de volgende driftbui in plaats van wat hij in zijn handen heeft naar boven loopt, zijn kussen pakt en daarop gaat slaan omdat jullie deze afspraak hebben gemaakt. Voor volwassenen zijn dit soort afspraken al bijna onmogelijk om na te komen, laat staan voor een 2- of 3-jarige. Wat je op zo’n moment wel kunt doen, is je peuter naar zijn kamer brengen en hem het kussen in zijn handen geven en herinneren aan de gemaakte afspraak (of een kussen naar hem toe brengen). Werkt dit de 1e keer niet, dan probeer je het de keer daarna weer, en daarna weer. En steeds leg je wanneer de driftbui is afgelopen rustig uit wat de bedoeling is.

Hieronder vind je het 5 stappenplan bij een driftbui:


1.    Probeer te begrijpen waar de driftbui vandaan kwam. Dit kan je helpen later een driftbui te voorkomen.
2.    Blijf geduldig, ook al kost dat moeite. Als je gaat schreeuwen tegen een kind dat driftig is, heb je een grote kans dat deze driftbui nog langer duurt.
3.    Praat met je kind wanneer deze is gekalmeerd. Leer je kind hoe hij de volgende keer iets vraagt in plaats van een driftbui krijgt. Leer je kind dat je niet in gaat op driftbuien, maar wel op een vraag.
4.    Leid je kind af met een andere activiteit, speelgoedje of gesprek totdat hij weer zichzelf is.
5.    Wees consequent in je gedrag. Laat je door zijn driftbui niet overhalen om toe te geven aan zijn wens.

Bron: 100-Puntenplan voor Succesvol Ouderschap
Je kunt nog slechts enkele dagen gebruik maken van de unieke nieuwjaarsaanbieding om al jouw goede voornemens ook echt te laten uitkomen. Gun jezelf, je kinderen en je gezin dit! Meer tijd, rust en energie! Kijk hier voor meer informatie.


Gerelateerde items (op tag)