wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Ontwikkeling peuter|En dan leert je kindje lopen

En dan leert je kindje lopen

Beoordeel dit item
(5 stemmen)

dreumes eerste stapjes.jpgOp een gegeven moment zul je merken dat je kindje druk bezig is met oefenen voor zijn of haar eerste stapjes. De leeftijd waarop dit gebeurd kan enorm verschillen. Het ene kind staat met 7 of 8 maanden al stevig langs de tafel en het andere kind schuift met 16 maanden nog op de billen door de kamer. Er valt geen zinnig woord over te zeggen. Het maakt ook allemaal niet zo veel uit. Ieder kind is anders en heeft z'n eigen ritme. Vaak blijkt dat een kind dat laat is met lopen zich meer bezig te houden met praten of met de fijne motorische ontwikkeling, zoals puzzelen, torentjes bouwen van blokjes of vormpjes in een vormenstoof proberen te doen en dit zijn ook super nuttige vaardigheden.

De eerste stapjes van je dreumes

Wanneer een kind vroeg is met lopen (voor een jaar) dien je je extra bewust te zijn dat je kind voorlopig nog nauwelijks zal onthouden wat wel en niet mag. Je moet dus extra opletten bij deze kleine ontdekkertjes. Ze zijn nu immers extra snel en komen ook ineens een stuk hoger.

Tijd dus om je huis nog eeens kritisch onder de loep te nemen qua veiligheid. Maar eigenlijk geldt dit altijd wanneer je kind gaat lopen. Ineens komen stopcontacten, vensterbanken en tafels binnen handbereik. Berg gevaarlijke zaken dus zorgvuldig op.

Vroege of late lopers: alle kinderen leren lopen

Is je dreumes juist een late loper, dan is de kans aanwezig dat hij of zij het kruipstadium heeft overgeslagen en bijvoorbeeld alles schuivend op de billen doet. De stap naar het lopen is dan extra groot omdat er nog niet is geoefend met de afwisselende links-rechts coördinatie tussen de benen. Maar geen zorgen, ook jouw kind leert gewoon lopen. Je kunt je kind natuurlijk wel stimuleren door al spelenderwijs je kindje uit te dagen te oefenen met stapjes nemen. Hoe meer je kind aan jouw hand oefent, hoe meer zelfvertrouwen hij uiteindelijk krijgt. En dat hij heeft nodig om straks los te kunnen lopen. Je kind wil uiteindelijk toch de wereld om zich heen verkennen en kan dat niet meer vanaf de grond. De wil om te gaan lopen wordt daardoor steeds groter.

Help je kleintje deze stap te nemen. Juich bij ieder stap. Je kleintje zal apetrots zijn en jullie natuurlijk ook! En dan de eerste stapjes los. Je kleintje is nu echt geen baby meer, maar een echte dreumes die lopend de wereld gaat verkennen. Een nieuw tijdperk is aangebroken. Vertederd kijk je naar die wagelende stapjes, die al snel zekerder zullen worden. En heeeeel soms zul je nog terugdenken aan die 'heerlijke' tijd dat ze gewoon tevreden in de buggy bleven zitten. Maar dat is echt maar heel soms.

Lees ook:
Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfst

Knutselen en spelletjes in de winter


Columns:

Supermarktmoeders

Thee- en suikerzakjessorteercentrum

Keuzes

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?