za20012018

zaterdag 20 januari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Ontwikkeling peuter|Je peuter leert praten

Je peuter leert praten

Beoordeel dit item
(4 stemmen)

peuter glijbaan.jpgTaalvaardigheid is echt zeer complex. Peuters zijn over het algemeen een jaar of twee wanneer ze een beetje gaan praten. De meesten hebben dan al een behoorlijke woordenschat opgebouwd.

Met een jaar al eenvoudige boodschappen

Eenvoudige boodschappen worden met een jaar vaak al begrepen zoals 'we gaan eten' en 'we gaan naar buiten' en voordat ze 1,5 jaar snappen kinderen ook gecombineerde boodschappen wel zoals 'eerst je tandenpoetsen en dan naar bed' of 'eerst gaan we met de auto en dan zijn we bij opa en oma'. In hoeverre kinderen ook daadwerkelijk zelf woordjes kunnen zeggen kan erg verschillen.

Het ene kind zegt met 1,5 jaar al een woord of 40 goed verstaanbaar en combineert er misschien zelfs al 2 tot kleine zinnen en het andere mompelt er misschien maar een stuk 5 onverstaanbaar. Weer het andere roept bij alles wat het ziet wel een enthousiaste kreet uit, maar is zelfs voor de ouders in de verste verte nog niet verstaanbaar.

Taalontwikkeling kan erg verschillen tussen kinderen

Al deze kinderen zijn al druk bezig met hun taalontwikkeling. Ze doen dit allemaal in hun eigen tempo en op hun eigen manier. Het is altijd belangrijk om dit als ouder te stimuleren. Praat veel met je kind, lees je kind voor, vertel je kind wat je doet en wat je buiten onderweg ziet, stel je kind vragen. Dit zijn allemaal manieren om je kind duidelijk te maken dat taal een belangrijke en leuke manier is om met elkaar te communiceren. Ongemerkt pikt je kind zo heel veel woorden en klanken op. En ookal hoor je dit niet direct terug in het taalgebruik van je kind (dit kun je natuurlijk ook niet verwachten). Je kind heeft hier echt profijt van. Als je kind een late prater is, blijkt meestal dat hij of zij de 'achterstand' heel snel inhaalt doordat ze binnen de kortse keren lange zinnen kunnen maken en al direct een grote woordenschat hebben.

Lees ook:
Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfst

Knutselen en spelletjes in de winter


Columns:

Supermarktmoeders

Keuzes

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet (vanaf welke leeftijd)?

Lees hier meer over knutselen en spelletjes in de winter.

{mos_fb_discuss:24}

Gerelateerde items (op tag)