wo17012018

woensdag 17 januari 2018

Je bent hier:Home|Peuter|Ontwikkeling peuter|Niet schreeuwend opvoeden

Niet schreeuwend opvoeden

Beoordeel dit item
(3 stemmen)

peuter_eigenwijsje2.jpgNatuurlijk zijn we het niet van plan. Maar wanneer je kind iets doet wat echt niet mag of zeer ongewenst gedrag vertoont, ben je als ouder wellicht wel eens geneigd om daarop heftig te reageren door te schreeuwen of zwaar te bekritiseren. Uit onderzoek blijkt echter dat dit ertoe kan leiden dat je kind juist meer gaat liegen, stelen of spijbelen.


Amaranta de Haan, promovendus bij de afdeling Pedagogiek van de Universiteit Utrecht heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen schreeuwende ouders en agressieve kinderen. Ouders kunnen hun kinderen op veel manieren corrigeren. Een daarvan, hevig reageren op ongewenst gedrag door bijvoorbeeld te schreeuwen tegen het kind of het zwaar te bekritiseren, is dus af te raden blijkt uit haar onderzoek. Zij onderzocht de afgelopen 6 jaar bijna 600 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 15 jaar, en hun ouders. In deze periode werden zij driemaal ondervraagt door middel van een vragenlijst.

Vooral kinderen met bepaalde persoonlijkheidskenmerken zoals het zeer open staan voor ervaringen, introvert zijn, onwelwillend of niet-ordelijk zijn vertonen meer agressief en regeloverschrijdend gedrag wanneer hun ouders hen op een heftige manier aanspreken. Geadviseerd wordt om dan ook vooral tegen deze kinderen niet te schreeuwen, zij hebben meer baat bij een meer constructieve benadering in hun opvoeding. Tel als ouder bijvoorbeeld eerst tot tien alvorens te reageren op het gedrag van het kind.

Natuurlijk zijn het niet alleen de ouders zijn die de ontwikkeling van agressie en regeloverschrijdend gedrag bij hun kinderen beïnvloeden. Naast de opvoeding speelt de persoonlijkheid van het kind een belangrijke rol. Het is alom bekende discussie van nature en nurture: beide hebben effect op de ontwikkeling van kinderen.

Bron: SoziO.nl

Lees ook:


Help, mijn kind wil niet eten!

Het belang van voorlezen

Voorleestips voor je peuter

Je peuter leert praten

Speelgoedtips voor je peuter

Knutselen in de lente

Knutselideeën met je peuter voor in de herfstKnutselen en spelletjes in de winter

Columns:

Thee- en suikerzakjessorteercentrum

Klagen mag!

Moederschap en ontspanning

Kinderpartijtje hoera, of toch niet?